Klimkovice: Noční testy nového elektronického značení na D1 se zákazem sjezdu kamionů do Klimkovic dopadly dobře

21.09.2018 20:38

Od dnešního rána jsou na obou sjezdech z dálnice (sjezd Bravantice a sjezd Klimkovice u místní části Václavovice) v provozu proměnné dopravní značky, které zakazují nákladním autům sjezd do města.

Klimkovice: Noční testy nového elektronického značení na D1 se zákazem sjezdu kamionů do Klimkovic dopadly dobře
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovice

"Dnes v noci začala Klimkovicím v podstatě nová etapa. Po deseti letech, co město bojovalo o zákaz vjezdu kamionů do centra, nás konečně v centru města přestanou obtěžovat zplodiny a hluk z kamionů a bude o něco bezpečněji. Je to pro město výborná zpráva, ale kdyby přišla dříve, nejlépe krátce poté, co se otevřel ostravský úsek D1, mohli jsme si ušetřit nejen mnoho problémů, ale hlavně dva mrtvé při dopravní nehodě kamionů a osobního auta v roce 2014," řekl starosta Zdeněk Husťák. 

Město si ale od tlaku na ŘSD a na příslušné orgány nevydechne. Stále totiž není stanovena objízdná trasa pro případ dlouhodobého uzavření  Klimkovického tunelu. "Když byl nyní tunel kvůli různým pracím včetně testování značek uzavřen v noci, podařilo se provoz ve městě zvládnout bez větších problémů. Pamatujeme ale roky, kdy kvůli jednodenní uzávěře tunelu zcela kolabovala nejen doprava ve městě a také na dálnici, ale v autech při příjezdu z prázdnin a dovolených také někteří lidé, kteří nebyli připraveni na takovou situaci. Neumíme si představit, že by se tunel uzavřel na několik dní a všechen provoz by se na tu dobu svedl do Klimkovic. Přitom víme, že několikadenní uzávěra už se chystá kvůli rekonstrukce tunelu," uvedl  starosta.

Další boj, který je město připraveno dotáhnout do konce, se týká protihlukových opatření, která na dálnici v úseku kolem Klimkovic stále chybí. Trpí tím hlavně občané místní části Václavovice. Měření hluku z roku 2017 tam prokázala překročení povolených limitů. "Podle informací, které jsme obdrželi, potvrdilo ŘSD letos v únoru dopisem Krajské hygienické stanici v Ostravě,  že do konce června 2018 navrhne postup, jak se s hlukem vypořádat, a do konce srpna předloží zvolené konkrétní protihlukové opatření k posouzení.  Ale nic z toho se nestalo, ŘSD jen zadalo další měření hluku soukromé firmě a požádalo KHS o výjimku do roku 2022, kterou nedostalo. Sice muselo zaplatit pokutu, to ale občany Václavovic neochrání před hlukem z dálnice D1, který je obtěžuje už od jejího dostavění. Teď proto budeme opět jednat s představiteli ŘSD. Bez pomoci dalších orgánů státní správy a příslušných institucí se ale neobejdeme, protože k žádostem, připomínkám a urgencím čtyřtisícového města se ŘSD stále staví naprosto přehlíživě. Ostatně o aroganci ŘSD jsme se přesvědčili i včera, když jsme po pracovnících ŘSD žádali, aby dodrželi podmínky pro uzavření tunelu, které jim dalo ministerstva dopravy. Shánět asistenci policie pro řízení dopravy ve městě jsem nakonec musel a poslední chvíli opět já, protože ŘSD se neobtěžovalo policii o uzavření tunelu ani informovat," řekl starosta Klimkovic Zdeněk Husťák, který se obává, že jediným protihlukovým opatřením, s nímž nakonec ŘSD přijde, bude výměna oken u rodinných domů za plastová.  

"Plastová okna si ŘSD může nechat, ta neřeší trvalé životní podmínky. Ostatně, většina obyvatel je má a ti nechtějí žít za zavřenými okny. Určitě budeme  i nadále proti hluku z dálnice bojovat," komentovala starostovy obavy Anna Pazděrová, členka osadního výboru Václavovic a spolku „Klimkovice - Václavovice, místo pro život“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…