Klimkovice: Rodí se výstava, která půjde za lidmi

31.03.2021 9:15

Když nemohou lidé na výstavu, může výstava za lidmi, řekli si v Klimkovicích. Fotografickou výstavu tam na plakátovací plochy po městě nainstaluje místní občanka, čtyřiadvacetiletá studentka Adéla Drábková.

Klimkovice: Rodí se výstava, která půjde za lidmi
Foto: Klimkovice
Popisek: Klimkovice

Soubor snímků z třítýdenní cesty po Skandinávii, kterou v roce 2018 navštívila s přítelem, se jmenuje Toulky severskými zeměmi. Vystaven bude od dubna až do chvíle, než obrázky vyblednou, nebo je nahradí pozvánky na budoucí kulturní akce ve městě.   

„Je to už dlouho, co jsme se mohli osobně zúčastnit nějaké kulturní akce. A ještě déle, co jsme mohli beze strachu jezdit do zahraničí. Proto jsem se rozhodla obé spojit a lidem v Klimkovicích zpříjemnit alespoň procházky po městě, když teď nemohou za odpočinkem vycestovat ani za jeho hranice. Sama jsem si při přípravě výstavy během epidemie připomněla naše krásné putování, a věřím, že i návštěvníky neotřelé výstavy vytrhnou fotky z každodenního stereotypu a umožní jim cestovat alespoň symbolicky,“ řekla Adéla Drábková, která žije v Klimkovicích a pátým rokem studuje Lékařskou fakultu Ostravské univerzity.

Na každé fotografii bude umístěn QR kód, při jehož načtení se otevře webová stránka s krátkým povídáním o zajímavé cestě. Zároveň se zobrazí mapa putování po evropském kontinentu, která prozradí, kde daná fotografie vznikla. Součástí webu bude i mapka Klimkovic s umístěním všech fotografií, aby si zájemci mohli naplánovat procházku po městě s návštěvou všech plakátovacích, a pro příští dny také výstavních ploch. Výstava tak podpoří také zdravý životní styl místních občanů.
„Nápad na fotografickou výstavu nás potěšil. Klimkovice patří k městům s přirozeně bohatým komunitním, kulturním a společenským životem. Současná situace vyvolaná pandemií nás všechny v tomto směru poněkud paralyzovala, tradiční, většinou velmi aktivní pořadatele akcí uondala, takže jsem rád, že někdo mladý, místní, přichází s novou energií. To nám dává naději, že po skončení všech omezení se Klimkovice velmi brzy vrátí k normálnímu, plnému životu. Proto jsme výstavu s chutí organizačně podpořili,“ řekl starosta města Jaroslav Varga.

Tvůrkyně výstavy Adéla Drábková momentálně dělí svůj čas mezi univerzitní skripta a návštěvy nemocnice, kam chodí pomáhat. Protože ji oslovila svitavská výstava Záblesk nad Amerikou, uspořádána v obdobném duchu, oslovila jejího autora, aby dostala souhlas k převedení jeho konceptu do svých rodných Klimkovic. Na osmi plakátovacích plochách ve městě vyvěsí celkem třináct barevných fotografií formátu většinou A2, které spolu s ní pořizoval také její přítel Mikuláš Mascautanu. Snímky zachycují zejména přírodní krásy, ale také turistické atrakce, či život cestovatelů. Vznik výstavy financovala samotná autorka s rodinou, protože společně chtějí podpořit zlepšení smutné nálady a vnést do života lidí ve svém okolí alespoň trochu radosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.