Klimkovice dnes mají jeden ze svých nejvýznamnějších dní

01.10.2016 12:42

Město Klimkovice se dnes ráno probudilo do jednoho z významných dnů své historie. Bude vracet čestné občanství Klimkovic bývalém primátorovi Prahy Petrovi Zenklovi.

Klimkovice dnes mají jeden ze svých nejvýznamnějších dní
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Je to přesně 70 let,  kdy vznikla ve slezských městech a obcích iniciativa tehdejší tzv. Slezské umělecké fronty, v jejímž čele stála akademická malířka Helena Salichová a další umělci našeho kraje.  Cílem bylo zajistit pomoc pro válkou nejvíce poškozená města. Pomocnou ruku Klimkovicím tehdy podala Praha, která se stala jejich kmotrovským městem. V letech 1946 až 1954 vynesly sbírky a akce Klimkovicím 3,3 milionu korun a také hmotnou pomoc v podobě oblečení, hraček, nábytku a podobně. Z darovaných  peněz Klimkovice vybudovaly například mateřskou školu, která slouží dodnes, opravily zámek, který při osvobozovacích bojích zcela vyhořel, zrekonstruovaly některé další veřejné i soukromé budovy či silnice. Kmotrovskou akci Klimkovice Praha přiblíží dnes, v sobotu 1. října, bohatý program, kterého se zúčastní i významní hosté z Prahy. Přivítají je místní v selských krojích, vystoupí  Slezský soubor Heleny Salichové, součástí setkání bude i beseda s klimkovickým kronikářem, který přiblíží poválečnou situaci Klimkovic a význam pražského kmotrovství i úlohu tehdejšího pražského primátora. Program odstartuje na náměstí v 11.30, ve 12 hodin se bude u budovy tehdejší obecné školy sázet lípa kmotrovství. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…