Klimkovičtí bojují o vodu na všech frontách

17.09.2018 17:32

V úterý 18. září se v 16 hodin sejdou před klimkovickým zámkem skauti se zástupci Městského úřadu Klimkovice a řezbářem Jirkou Veselým, který koordinuje klimkovická řezbářská sympózia. A společně vyrazí k několika studánkám měřit, počítat, sepisovat.

Klimkovičtí bojují o vodu na všech frontách
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Skauti totiž dostali od Krajského úřadu Moravskoslezského kraje dotaci 80 tisíc korun na opravy šesti studánek, které obnovili už v roce 2015. Tehdy se jednalo o projekt, který realizovalo město Klimkovice společně se skauty i s dalšími dobrovolníky. Během roku se tenkrát společným úsilím podařilo obnovit nebo nově vybudovat šest ¨studánek nejen v lesích kolem Klimkovic, ale i v samotném městě.

"Tehdejším záměrem, na kterém se skauti výrazně podíleli, bylo pouhé „osvobození vody“, případně zkrášlení přírodních zákoutí. Do akce se zapojili nejen skauti, ale také mnozí dobrovolníci i s dětmi, pro které to byla užitečná a výchovná volnočasová aktivita. Vůbec jsme tenkrát netušili, jakou turistickou atrakcí se studánky stanou. Nyní je hojně navštěvují místní lidé, kteří k nim chodí na procházky, turisté z okolí i klienti Sanatorií Klimkovice. To je skvělý výsledek, který má ale i negativní důsledky. Na takový nápor návštěvníků nebyly přístupové chodníčky ke studánkám připraveny. Velká frekvence návštěvníků způsobuje jejich postupnou devastaci, přestože o ně skauti z našeho střediska pravidelně pečují," vysvětluje iniciátorka projektu Alice Chlebovská z Městského úřadu Klimkovice.

Ve většině klimkovických studánek je stále voda, byť v suchých měsících jí bylo poskrovnu. Studánky proto vyhledávají nejen turisté, ale také lesní zvěř a ptáci. Ubývání vody je ale patrné například u studánky Habrová, kde trubky instalované před třemi lety sotva stačily pojmout proud vody. Dnes z nich voda teče malým čúrkem a kolem vymizelo rákosí.

Klimkovice si chtějí zachovat více vody

Z peněz, které skauti nyní získali z krajské dotace, se nyní budou opravovat především přístupové cesty a můstky. Ty jsou v současnosti nejvíce namáhány a už začínají být i nebezpečné. Původně je skauti vyráběli z neopracovaného smrkového dřeva, takže dnes, při velkém turistickém náporu, některé části buď už vůbec neexistují nebo jsou na hranici životnosti. Další drobné opravy samotných studánek, jejich přístřešků, rozcestníků, plůtků, chodníčků a podobně by měly tvořit menší část nákladů. Protože dnes už jsou klimkovické studánky regulérním turistickým cílem, chce město vytvořit kvalitní a bezpečné přístupové cesty. Proto svěří všechny odborné práce profesionálovi, který zajistí výběr a zpracování kvalitního dřeva, z něhož pak s pomocí skautů a dobrovolníků vytvoří nové můstky, schody, zábradlí. Skauti také pomohou s drobnostmi, jako jsou opravy či doplnění rozcestníků, dřevěných částí přístřešků nad studánkami a podobně.

V úterý se na místě všichni společně poradí, co všechno bude zapotřebí zajistit, který materiál bude nutné sehnat a v jakém množství, jakých rozměrů, v jaké kvalitě, a také se dohodnou na postupu prací, některé drobné opravy udělají hned.

Obnova studánek ale není jedinou aktivitou, kterou si Klimkovice chtějí zachovat více vody. Aktuálně město nechalo doplnit už hotovou projektovou dokumentaci na likvidaci septiku a opravu kanalizace na zámku, v němž sídlí i radnice. Projekt se z rozhodnutí zastupitelstva nově rozšiřuje o koncept jímání dešťové vody ze všech svodů i z dlážděného zámeckého prostranství. V budoucnu by se tato voda mohla používat v celém objektu například na splachování záchodů, ale třeba i na zásobování vodotrysku, který je před zámkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…