Koaliční smlouva je podepsána, Olomouc povede ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně

16.10.2018 13:43

Občanské demokratické strany, Křesťanské demokratické unie – Československé strany lidové a hnutí spOLečně. Lídři těchto politických stran a hnutí podepsali Koaliční smlouvu pro statutární město Olomouc na volební období 2018-2022. Sedmým primátorem Olomouce bude lídr ANO Miroslav Žbánek.

Koaliční smlouva je podepsána, Olomouc povede ANO, ODS, KDU-ČSL a hnutí spOLečně
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Nová koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném Zastupitelstvu města Olomouce sílu šestadvaceti hlasů. Olomouc hodlá směřovat mezi moderní a rozvíjející se evropské metropole s vysokou kvalitou života. Koalice vznikla z povolebního vyjednávání a předstupněm koaliční smlouvy se stala smlouva o povolební spolupráci uzavřená 10. října.

Koaliční smlouvu podepsali v úterý 16. října 2018 na radnici v Olomouci lídři Miroslav Žbánek, /ANO 2011/, Martin Major /ODS/, Ladislav Šnevajs /KDU-ČSL/ a Stanislav Flek /spOLečně/.

Symbolem koalice se staly čtyři klíče. Představují novou správu města a na svazek je postupně připojili všechny koaliční subjekty. „Klíč symbolizuje prosperitu města a směřování, na kterém jsme se s kolegy vzájemně shodli. Byli bychom rádi, aby  směr, kterým se tato koalice vydá, pokračoval i v následujících volebních obdobích, protože témata, která budeme otevírat, jsou důležitá a mají mnohaletý přesah,“ uvedl při vkládání klíče do společného svazku lídr hnutí ANO a budoucí primátor Miroslav Žbánek. „Občanská demokratická strana má velké zkušenosti s řízením samosprávy, proto připojuji klíč, který bude přinášet rozumná řešení pro každodenní správu města,“ řekl při vkládání klíče do společného koaličního projektu lídr ODS Majtin Major. Klíč dalšího koaličního partnera, KDU-ČSL, představuje tradiční hodnoty. „K zachování tradičních  hodnot a myšlenek, na kterých se Olomouc po staletích utvářela,“ uvedl lídr KDU-ČSL Ladislav Šnevajs. Nováček koalice, hnutí spOLečně, připojilo klíč k transparentnosti města. „Tento klíč přidáváme ke svazku jako symbol otevřené radnice, která je tu pro Olomoučany, a k transparentnímu fungování města,“ řekl lídr hnutí spOLečně Stanislav Flek.

Politické strany a hnutí se dohodly na prosazování jednotlivých programových priorit, složení Rady města Olomouce a kompetencích uvolněných členů Rady města Olomouce.  „Vyjednávání o koalici probíhalo velmi hladce, kultivovaně a koaliční subjekty na ně byly vždy perfektně připravené. Byli jsme schopni nalézat jak shodu, tak kompromis ve věcech, kde jsme se třeba v samotném volebním klání rozcházeli,“  potvrdil lídr hnutí ANO Miroslav Žbánek.

Koaliční smlouva určuje rozdělení radních a náměstků podle politické příslušnosti. V jedenáctičlenné Radě města Olomouce bude zasedat pět zástupců hnutí ANO, tři radní z ODS, dva za KDU-ČSL a jednoho radního získalo hnutí spOLečně. Sedm členů rady města je uvolněných, čtyři jsou neuvolnění.

Primátor:
Mgr. Miroslav Žbánek, MPA (ANO)

Náměstci primátora:
JUDr. Martin Major, MBA (ODS)
Mgr. Matouš Pelikán (KDU-ČSL)
Mgr. Pavel Hekela (spOLečně)
doc. PhDr. Karel Konečný, CSc. (ANO)
Mgr. Markéta Záleská (ODS)
Eva Kolářová (ANO)

Neuvolnění členové RMO:
Mgr. Miloslav Tichý (ANO)
Mgr. Milan Feranec (ANO)
RNDr. Jan Holpuch, Ph.D. (ODS)
RNDr. Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL)

Programové priority nové koalice se stanou základem pro Programové prohlášení Rady města Olomouce, které koaliční subjekty zveřejní do 31. ledna 2019. První ustavující zastupitelstvo se bude konat 5. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…