Kopřivnice: Jak funguje nová stanice profesionálních hasičů

24.02.2021 12:03

Základna Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje funguje v našem městě od začátku letošního roku. O požární bezpečnost obyvatel města a okolí dbá na stanici 34 profesionálních hasičů, kteří k zásahu vyjíždějí nejpozději do dvou minut od vyhlášení poplachu.

Kopřivnice: Jak funguje nová stanice profesionálních hasičů
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Provizorní hasičská stanice tvořená dvaceti unimobuňkami a nafukovacím hangárem pro parkování techniky se nachází vedle Průmyslové zóny Vlčovice. „Realizace stanice včetně veškerých povolení proběhla v extrémně krátkém čase v průběhu jednoho roku. Vlastní příprava zpevněné plochy začala loni v říjnu, budování buněk a elektrorozvody byly vytvořeny snad během čtrnácti dnů v druhé polovině prosince,“ uvedl Petr Adamus, ředitel územního odboru Nový Jičín.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí

První 24hodinová služba začala jedenácti hasičům na Nový rok v 7 hodin ráno. Jen během ledna měla jednotka 37 výjezdů. Jedenáctičlenné čety se na stanici pravidelně střídají, takže po 24hodinové směně mají 48 hodin volno. „Nepřetržitá služba profesionální hasičské jednotky je přínosem pro naše město, firmy v průmyslovém parku i celé území ORP. Kopřivnice si v nedávné době zažila několik nepříjemných požárů, takže každý krok k zvýšení bezpečnosti velmi vítáme. Přeji zdejším hasičům, aby se jim i ve stávajících podmínkách dobře pracovalo a aby se co nejdříve dočkali profesionálního zázemí,“ uvedl starosta Miroslav Kopečný, který je zároveň předsedou bezpečnostní rady města.

V provizorních unimobuňkách by měla jednotka působit zhruba dva až tři roky, do doby než bude v sousedství stávající stanice vybudováno moderní Integrované výjezdové centrum (IVC) hasičů a záchranné služby. Náklady na výstavbu komplexu se odhadují na 150 milionů korun, přičemž část bude hrazena ze státního rozpočtu a část by mohly pokrýt dotační prostředky Evropské unie. V tuto chvíli je příprava ve stadiu zpracovávání projektové dokumentace. Nezbytný procesní krok čeká i kopřivnické zastupitele – na svém březnovém zasedání by měli schválit směnnou smlouvu, na jejímž základě získá stát předmětný pozemek pro výstavbu IVC a město jako protihodnotu obdrží pozemky podél ulice Dělnické a pod fotbalovým hřištěm.

Kromě profesionálních hasičů působí v Kopřivnici i nadále poloprofesionální jednotka sboru dobrovolných hasičů, která má zázemí ve zbrojnici na ulici Štramberské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…