Kopřivnice: Radnice našla rezervu na projekt knihovny v bývalé škole

15.06.2022 10:11 | Tisková zpráva

Domácnosti ve Vlčovicích a Mniší se napojují na novou kanalizaci a aktuálně největší investiční akce města tím spěje k závěru. V rozpočtu na odkanalizování zbývá 5 milionů korun, které by mohly být využity na projekt knihovny v bývalé ZŠ Náměstí.

Kopřivnice: Radnice našla rezervu na projekt knihovny v bývalé škole
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

O tomto záměru informoval starosta zastupitele s tím, že na červnovém zasedání nechá o návrhu hlasovat. Historická budova z počátku 20. století by tedy mohla být o krok blíže opětovnému využití.

Odkanalizování místních částí je environmentálně významný projekt, který zajistí ekologickou likvidaci odpadních vod z domácností i podnikatelských provozoven ve Vlčovicích a Mniší. Na nově vybudovanou splaškovou kanalizaci v délce 12,6 kilometrů bude napojeno přes čtyři sta nemovitostí. Náklady projektu přesáhly 155 milionů korun, přičemž 80 milionů pokryla dotace z Operačního programu Životní prostředí.

„Vzhledem k náročnosti projektu jsme měli v rozpočtu vyčleněnou rezervu, kdyby došlo k nečekaným potížím a nutným vícepracím. Stavbu naštěstí nedoprovázely žádné výrazné komplikace, takže k vyčerpání těchto prostředků nedošlo a 5 milionů zůstalo k dispozici pro jiné projekty,“ uvedl Jiří Štěpán z odboru rozvoje města.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

O disponibilních prostředcích informoval starosta Miroslav Kopečný na pondělním projektovém dni, kde jsou zastupitelé blíže seznamování s přípravou či průběhem investičních akcí. „Domnívám se, že uspořené prostředky by bylo vhodné využít na projekt knihovny v bývalé ZŠ Náměstí. Tato historická budova čeká již dlouho na využití a měli bychom se zasadit o to, aby dále nechátrala. Studie je hotova a odsouhlasena našimi knihovníky, takže je načase učinit další krok a tím je vypracování projektové dokumentace,“ řekl starosta.

Studie zpracovaná městskými architekty počítá s využitím obou podlaží budovy, přičemž v prvním by měla být knihovna a čítárna, ve druhém zázemí knihovníků, konferenční místnosti a prostory pro tvořivé dílny. Náklady ani termín realizace zatím nelze odhadovat – bližší představu by mohla poskytnout právě projektová dokumentace, na jejíž zhotovení bude v případě schválení rozpočtového přesunu vyhlášeno výběrové řízení.

Ve fázi studie je rovněž využití přístavby ZŠ Náměstí, kde by mělo být vybudováno devatenáct bytů. V tomto případě již radnice hledá projektanta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

19:27 Frýdek-Místek: Město usiluje o záchranu krajského bazénu

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice…