Kopřivnice začíná mapovat a čistit místní studánky

03.02.2023 17:39 | Tisková zpráva

Odbor životního prostředí začíná mapovat kopřivnické studánky. Mezi ty nejznámější patří Jasníkova studánka nad Husovou lípou a Markétin pramen pod Bílou horou.

Kopřivnice začíná mapovat a čistit místní studánky
Foto: koprivnice.cz
Popisek: Kopřivnice

Právě na tyto dva vyvěrající prameny se v loňském roce zaměřila pozornost odborníků a byly provedeny rozbory kvality vody. Jasníkova studánka se nachází v Motýlím údolí u pramene bezejmenného přítoku říčky Kopřivničky. Je nazvána podle kopřivnického básníka Adolfa Jasníka (vlastním jménem Adolf Míček), který zde údajně sedával a tvořil okouzlen nádhernou přírodou. Jeho památce je věnován pomník tvořený přírodním balvanem s bronzovou deskou, na níž je verš z Jasníkovy balady. Studánka je na seznamu kulturních památek ČR.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30588 lidí

Markétin pramen je oblíbený pramen u cesty z Kopřivnice směrem k bývalé oční léčebně ve Štramberku. Nachází se zde turistický přístřešek, a místo je tak ideální zastávkou při procházkách a výletech.

„Oba zdroje vody jsou po fyzikálně-chemické stránce ve sledovaných ukazatelích v pořádku, s nízkým obsahem dusičnanů, středně mineralizovány. Voda v Jasníkově studánce má zvýšený obsah železa, takže delším stáním může získat narezlou barvu. Mikrobiologický rozvoj však potvrdil, že je zdravotně nezávadná. V případě Markétina pramene rozbor nevyšel úplně dobře, neboť ve vzorku byly nalezeny bakterie Eschereschia coli i koliformní bakterie, které mohou způsobit zdravotní potíže. Voda z Markétina pramene je tedy pitná pouze po převaření,“ přiblížila výsledky rozborů Radka Krysová z odboru životního prostředí.

Jasníkova studánka byla loni důkladně pročištěna. Zároveň radnice zahájila jednání s vlastníky pozemků u Markétina pramene, aby mohlo v roce 2023 dojít rovněž k pročištění tohoto zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

16:31 Hustopeče: Stavební úřady s obavami vyhlíží nový zákon

S nervozitou a obavami vyhlíží pracovníci stavebních úřadů letošní 1. červenec. Právě tento den vsto…