Krnov: Bioodpad může třídit více lidí

05.02.2019 19:53

Hnědé popelnice na bioodpad se objeví v dalších ulicích. Odpad z údržby zahrad a kuchyňské rostlinné zbytky začnou od jara třídit obyvatelé rodinných domů v lokalitách kolem Janáčkova náměstí a Pivovarské ulice. Dosud třídili jen lidé z okolí kina Mír.

Krnov: Bioodpad může třídit více lidí
Foto: Krnov.cz
Popisek: Krnov

„Na konci loňského léta jsme třídění bioodpadu zavedli v ulicích Svatováclavské, Tyršově, Nerudově, Fügnerově, Nábřežní, Zeyerově, Lázeňské a na náměstí Míru. Pilotní projekt se osvědčil, mezi občany setkal s příznivým ohlasem, a proto ho letos rozšíříme,“ uvedla Pavla Hájková z odboru životního prostředí.

Vybrány byly opět oblasti rodinných domů se zahradami. „Jde o zónu ulic Tolstého, Kolofíkovy, Hřbitovní, Poděbradovy, Myslbekovy, Pivovarské a U tratě, kde je  zhruba 80 domů. Druhou lokalitou je oblast se 185 domy v ulicích Jiráskově, Hořicově, Svatopluka Čecha, Máchově, Puškinově, Wolkerově, Seifertově, Křižkovského, Rooseveltově, Maxima Gorkého a na Janáčkově náměstí,“ upřesnila Pavla Hájková.

Aby pracovníci odboru životního prostředí zjistili skutečný zájem obyvatel, provedou ve vybraných lokalitách průzkum. Do domovních schránek vhodí informační leták s kontakty, kam se mají zájemci o hnědé popelnice obrátit. „Podmínkou pro přidělení nádoby je, že musí být umístěna na pozemku žadatele. Trvalé ponechání nádob na chodníku před domem není přípustné. Ten, kdo popelnici dostane, totiž bude zodpovídat za její obsah, který je přesně daný,“ řekla Pavla Hájková.

Potvrdit svůj zájem o přidělení hnědé popelnice mohou občané telefonicky na čísla 554 697 325, 554 697 326, formou sms na tel. č. 731 681 554 nebo také na e-mail phajkova@mukrnov.cz. V případě písemného sdělení je třeba uvést příjmení a ulici s číslem popisným. „Požadavky budeme shromažďovat do 28. února. Na základě projeveného zájmu pak příslušný počet popelnic nakoupíme a svážet odpad bychom chtěli začít od dubna. Konkrétní termín ještě upřesníme,“ dodala Pavla Hájková.

Hnědé popelnice jsou určeny na bioodpad a kromě trávy, listí, natí ze zeleniny, kávového a čajového odpadu nebo pilin do nich mohou lidé vhazovat třeba i plevel a větve o průřezu do dvou centimetrů a dlouhé do 25 centimetrů. Vytříděný odpad je odvážen do provozovny společnosti Elio Slezsko v Holasovicích, která bioodpady kompostuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…