Krnov: Spisovatelé do knihoven se vracejí i k nám

10.01.2022 11:11 | Tisková zpráva

Ani v letošním roce nebude v Městské knihovně Krnov chybět projekt Spisovatelé do knihoven, za kterým stojí Asociace spisovatelů a deset vybraných knihoven napříč republikou.

Krnov: Spisovatelé do knihoven se vracejí i k nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

Cyklus autorských čtení tak ve svém pátém ročníku už potřetí zavítá do Krnova, kde fanouškům literatury nabídne setkání s desítkou zajímavých českých autorů. 

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí
„Za knihovnu mohu říci, že jsme nesmírně rádi za možnost opětovného zapojení do projektu a nabídnout tak veřejnosti kontakt se současnou českou literaturou během jednoho roku v deseti různých podobách,“ říká ředitel knihovny Jakub Mruz.

Projekt má ve své podstatě velmi jednoduchou myšlenku – propagovat současnou českou literaturu a ukázat, že tvorba našich autorů, ať už je více, či méně známá, má čtenářům rozhodně co nabídnout. V praxi to potom vypadá tak, že na jedné straně je deset autorů, na straně druhé potom deset vybraných knihoven. Mezi oběma stranami je období deseti měsíců, během kterých probíhají autorská čtení. Na každého autora tak čeká deset autorských čtení v různých knihovnách, na každou knihovnu deset autorských čtení různých autorů.

„Jsme si vědomi, že rok 2022 nebude z pohledu kultury vůbec jednoduchý a bude, stejně jako ten loňský, plný výzev. Přesto pevně doufáme, že projekt bude moci z větší části proběhnout tak, jak je naplánován – naživo a zblízka. Pokud to epidemická situace nedovolí, nabídneme veřejnosti setkání se spisovateli on-line na facebooku knihovny,“ uzavírá Jakub Mruz. (red)

27. 1. 2022 / Dora Kaprálová

Dokumentaristka, literární kritička a publicistka knižně debutovala v roce 2002 divadelní hrou Výšiny. Prozaicky potom novelou Zimní kniha o lásce v roce 2014. V roce 2016 získala Česko-německou novinářskou cenu za rozhlasovou esej a Cenu Mileny Jesenské za reportáž. Na rok 2022 je naplánované vydání její nové povídkové knihy a knihy pro děti v nakladatelství Baobab.

10. 2. 2022 / Irena Šťastná

Ostravská básnířka a také kolegyně knihovnice je autorkou pěti básnických sbírek. Ta poslední, Dny. Noci. A co víc? Vyšla na konci loňského roku. V roce 2012 byla nominována na Drážďanskou cenu lyriky, v roce 2016 potom na cenu Magnesia Litera. Moravskoslezskou kulturní cenu Jantar získala v roce 2019. Její básnické texty se dočkaly překladů také do zahraničí.

10. 3. 2022 / Tim Postovit

Český básník, slamer, překladatel a lektor ukrajinského původu. V roce 2019 debutoval básnickou sbírkou Magistrála a verše z ní byly zastoupeny v ročence Nejlepší české básně. Účinkuje v rámci platformy Slam poetry CZ a získal také sdílený titul mistra ČR v duo slamu. Jeho básně si můžete přečíst také na stránkách literárních periodik Tvar, Literarni.cz, Kulturní noviny a další. V loňském roce vydal sbírku básní Motýlí pavilon.

21. 4. 2022 / Anna Luňáková

Moderátorka, spisovatelka, doktorandka a redaktorka Anna Luňáková je prozatím autorkou dvou publikací – experimentálního románu Tři! a básnické skladby Jen ztratím jméno. Zajímavé je, že obě tyto knihy vyšly v roce 2020. Chystá k publikaci překlad románu francouzského filosofa André Gorze a na jaře 2022 potom knihu pro mladé čtenáře a čtenářky Atlas babiček. Moderuje pořad Artcafé na stanici ČRo Vltava.

12. 5. 2022 / Lenka Kuhar Daňhelová

Básnířka, prozaička, výtvarnice, překladatelka, organizátorka kulturních akcí a rodačka z Krnova. Je členkou Asociace spisovatelů, Obce překladatelů a v letech 2018 a 2019 byla také porotkyní Ceny Magnesia Litera za poezii. Je autorskou publicistických knih Nové Heřminovy – Neu Ebersdorf a Jak žít s povodněmi. Vydala také román Cizinci a pět básnických sbírek. Ta poslední vyšla v roce 2020 a získala za ní moravskoslezskou kulturní cenu Jantar. Pravidelně pořádá mezinárodní literární festival Stranou – evropští básníci naživo.

2. 6. 2022 / Markéta Pilátová

Spisovatelka, básnířka, hispanistka, překladatelka a novinářka patří k nejpřekládanějším současným českým spisovatelům. Několik let působila v zahraničí – především ve španělské Grenadě nebo v Argentině a Brazílii, kde vyučovala potomky českých krajanů. Jako novinářka píše pro týdeník Respekt. Je autorkou řady románů, povídkových knih, básní a knih pro děti. Zatím posledním autorčiným dílem je román Senzibil, který vyšel v roce 2020.

22. 9. 2022 / Hana Lundiaková

Spisovatelka, písničkářka a publicistka je známá na nezávislé hudební scéně pod pseudonymem Stinka. Vydala několik knih z nichž se titul Imago. Ty trubko! dočkal nominace na Cenu Magnesia Litera a Česká kniha roku. V roce 2021 vyšla její čtvrtá kniha, provokativní román Co je ti do toho. Její poslední román Hyena vyšel v témže roce a je ostrou obžalobou alkoholismu a sebelítosti.

13. 10. 2022 / Zuzana Dostálová

Violoncellistka a spisovatelka Zuzana Dostálová je dcerou spisovatele, scénáristy a režiséra Zeno Dostála. Je členkou Českého symfonického orchestru. V roce 2014 založila na facebooku projekt Povídky ze zdi, jehož podstatou je štafetové psaní povídek a dalších literárních útvarů. Díky tomuto projektu vytvořila ve spolupráci se spisovateli, novináři a dalšími autory 45 textů. V roce 2016 ji vyšla prvotina Proč všichni odcházejí. Její poslední kniha Soběstačný vyšla v roce 2020.

10. 11. 2022 / Dora Čechová

Česká spisovatelka s ruskými kořeny. Má za sebou studium na FAMU, kde vystudovala obor scenáristiky, na Konzervatoři Jaroslava Ježka potom tvorbu textu a scénáře. Debutovala v roce 2012 kritiky oceňovanou knihou Nechtěl jsem být Leninem, na niž navázala další sbírkou povídek Padaná letní jablka. Je také autorkou knižního rozhovoru Život a sochy Olbrama Zoubka. V roce 2021 ji vyšla třetí povídková kniha Ženy, které potřebují muže.

1. 12. 2022 / Ewald Murrer

Ewald Murrer je pseudonym českého básníka Michala Wernische, syna básníka a překladatele Ivana Wernische a výtvarnice Heleny Wernischové. Od poloviny devadesátých let byl šéfredaktorem literárního časopisu Iniciály, později pracoval v reklamních agenturách. Na svém kontě má více než desítku básnických sbírek, přičemž za sbírku Noční četba získal v roce 2020 Cenu Magnesia Litera. V roce 2021 vydal čtyři básnické sbírky.  Věnuje se také výtvarnému umění a knižním ilustracím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…