Krnov: V ulicích se v květnu objeví sdílená kola

29.04.2021 8:36

Krnov se 1. května zařadí mezi města, v nichž funguje služba sdílených kol. Ve dvaceti stanicích bude k dispozici šedesát kol s nízkým nástupem, která budou vybavena GPS, košíkem pro odložení věcí a třírychlostní přehazovačkou.

Krnov: V ulicích se v květnu objeví sdílená kola
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radnice města Krnov

Prvních patnáct minut půjčení bude zdarma, za každých dalších započatých třicet minut cyklista zaplatí 12 korun, což je cena jízdného v krnovské městské hromadné dopravě.

Anketa

Nosíte venku roušku nebo respirátor?

16%
47%
hlasovalo: 18073 lidí

K výletu na celý den si je možné kolo vypůjčit za 150 korun. Kompletní ceník zájemci najdou na webu společnosti společnost nextbike Czech Republic, která bikesharing bude provozovat. Město má na tuto službu v rozpočtu pro letošní rok vyčleněno 970 tisíc korun.

Proč by měli lidé sdílená kola využívat, upřesňuje cyklokoordinátorka Kristýna Kutálková: „Sdílená kola se hodí zejména na různé popojížďky po městě. Na nákup, na schůzku, k lékaři. Krnov není velké město, téměř všude se na kole dostanete do patnácti minut. Využitím kola děláte něco pro sebe a své zdraví, ale také šetříte životní prostředí.“ Další výhodou bikesharingu je, že se uživatelé o kolo nemusí starat, řešit jeho údržbu a opravy.

Stanoviště, na nichž občané kola najdou, budou rozmístěna tak, aby pokryla území celého města. „Stanice samozřejmě nebudou chybět v centru města, u nemocnice, nádraží nebo sportovišť, ale objeví se také v Chomýži, Krásných Loučkách nebo v průmyslové zóně. Zaznačeny budou v mapě v aplikaci a uživatel je pozná i tak, že příslušné stojany budou viditelně označeny. V drtivé většině budou využívány stávající stojany, jen na čtyřech místech se objeví nové. V případě potřeby bude stanicový systém rozšířen o další místa,“ dodala Kristýna Kutálková.

Zapůjčení je možné díky aplikaci nextbike, kterou si každý může stáhnout do svého mobilu. Po registraci je potřeba ověřit platební metodu vložením částky 50 korun, která bude převedena na jízdní kredit. Pro ty, kteří nextbike již využívají v jiných městech, je tato verifikace bezplatná. Po příchodu ke kolu pak stačí v aplikaci kliknout na „půjčit kolo“ a naskenovat QR kód. Zámek se automaticky odemkne. Při vrácení je třeba kolo zaparkovat v oficiální stanici, stáhnout zámek dolů do zacvaknutí a zkontrolovat vrácení v aplikaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…