Kroměříž: Budova na Hanáckém náměstí už patří státu

11.07.2020 7:34

Budova v bývalých kasárnách na Hanáckém náměstí patří již Národnímu památkovému ústavu (NPÚ), který je příspěvkovou organizací státu.

Kroměříž: Budova na Hanáckém náměstí už patří státu
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Zastupitelé Kroměříže schválili prodej budovy a okolních pozemků NPÚ v únoru, a to za symbolickou cenu čtyři koruny. „Mám radost, že se převod podařilo dotáhnout do konce. Věřím, že NPÚ budovu opraví a naplní svůj záměr zřídit v ní sídlo pro dvě své organizační složky,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Převod budovy a pozemků byl již zaevidován v katastru nemovitostí. „Během července by měly být protokolárně předány novému majiteli,“ poznamenal vedoucí majetkoprávního oddělení Zdeněk Man.

Zájem státu o budovu na Hanáckém náměstí vyjádřil loni v listopadu při návštěvě Kroměříže i ministr kultury Lubomír Zaorálek. Podle záměru NPÚ by v budově po rekonstrukci byly kromě kanceláří, archivů a skladů i prostory pro depozitáře a konzervátorské dílny. Podle Petra Šubíka, ředitele územní památkové správy NPÚ v Kroměříži, se počítá také se zřízením návštěvnického a informačního centra, ve kterém by NPÚ propagoval 27 hradů, zámků a dalších památek, které kroměřížské pracoviště na Moravě spravuje.

Město pro budovu nemělo využití. Díky záměru NPÚ se letitý problém vyřeší. V budově by mělo pracovat více než sedm desítek zaměstnanců, Hanácké náměstí tak navíc ožije.

Třípodlažní budovu Kroměříž získala od armády po jejím odchodu z města, posádka jej opustila v roce 2004. Město objekt chtělo nejprve přestavět na domov pro seniory, od záměru kvůli vysokým nákladům odstoupilo. Radnice se pak neúspěšně pokoušela budovu prodat, realizovat se nepodařilo ani záměr na její přebudování na komunitní centrum, muzeum vojenství a zážitkový hostel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…