Kroměříž: Dobrovolníci společnosti ADRA odpracovali loni téměř 2300 hodin

29.03.2022 19:31 | Tisková zpráva

V Kroměříži loni působilo 35 dobrovolníků obecně prospěšné společnosti ADRA, kteří celkem odpracovali 2289 dobrovolnických hodin.

Kroměříž: Dobrovolníci společnosti ADRA odpracovali loni téměř 2300 hodin
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Dobrovolnické programy fungují a pomáhají také v našem městě. Díky práci Dobrovolnického centra ADRA je v provozu charitativní obchůdek, osamělí senioři si mají s kým popovídat, má jim kdo nakoupit, také klienti domovů Sociálních služeb města Kroměříže a pacienti Nemocnice Milosrdných sester se těší ze společnosti dobrovolníků,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.

V průběhu roku se do práce zapojilo 13 nových dobrovolníků, kteří prošli potřebnými školeními a vzdělávacími programy, naopak pět osob s dobrovolnickou činností skončilo. Nejvíce času, více než 1800 hodin, věnovali dobrovolníci práci v charitativním obchůdku. Ten v Kroměříži funguje již šestým rokem na principu veřejné sbírky. Jeho mottem je Darujete, nakoupíte, pomůžete. Daří se mu a prosperuje. Z výtěžku je financován jeho provoz a také další dobrovolnické programy.

Někteří dobrovolníci navštěvují uživatele Sociálních služeb města Kroměříže v Domově pro seniory U Moravy, Domově pro seniory U Kašny a Domově pro osoby se zdravotním postižením Barborka a svůj čas a pozornost věnují také pacientům v Nemocnici Milosrdných sester na Malém valu. Navštěvují i seniory v domácnostech, pro některé z nich zajišťovali v „covidové“ době nákupy potravin.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34542 lidí

Dobrovolnické centrum ADRA spolupracuje rovněž se Střední zdravotnickou školou Kroměříž a někteří její studenti se zapojili do programu SetKavárna v Nemocnici Milosrdných sester. Dobrovolníci byli v uplynulém období aktivní také v programu Dárek pro druhé-radost pro všechny a obdarovali 45 osamělých obyvatel domovů a nemocnic drobnými dárky. I přes všechna omezení souvisejícími s pandemií covidu se snažili udržovat kontakt se svými klienty v posledních dvou letech.

V letošním roce slaví ADRA 30 let svého působení. V oblasti dobrovolnictví plánuje vznik nového skupinového programu pro studenty, v rámci spolupráce s Nemocnicí Milosrdných sester hodlá zahájit dobrovolnický program na oddělení paliativní péče a chce se zaměřit na výchovu k dobrovolnictví v základních školách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…