Kroměříž: Město jednalo se Zlínským krajem o podpoře Podzámecké zahrady

11.05.2021 17:39

Radní Zlínského kraje dnes zavítali na kroměřížskou radnici, kde jednali s Radou města Kroměříže. Stěžejním tématem byla podpora Podzámecké zahrady. Představitelé města i Zlínského kraje loni podepsali memorandum o spolupráci s Arcibiskupstvím olomouckým, které je majitelem zámku i Podzámecké zahrady, památek zapsaných na listině UNESCO.

Kroměříž: Město jednalo se Zlínským krajem o podpoře Podzámecké zahrady
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Značka UNESCO má pro nás obrovský význam. Jsou to klenoty, kterými se chlubíme. Máme velký zájem s arcibiskupstvím spolupracovat. Vidíme velký potenciál v oblasti cestovního ruchu. Zapojení města do dalších oblastí bude předmětem dalších jednání. Samozřejmě nám také velmi záleží na tom, aby Podzámecká zahrada byla nadále přístupná občanům,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Memorandum bylo podepsáno ještě před minulými krajskými volbami, po kterých se místo Jiřího Čunka stal hejtmanem Radim Holiš. Jím vedená krajská delegace zamířila po jednání na radnici právě na zámek. "Chtěli jsme před tímto jednáním znát názor města. Jsme v očekávání, co uslyšíme od pana arcibiskupa. Vezmeme si čas na rozmyšlenou, a pak se rozhodneme, jakým způsobem by se kraj mohl zapojit,“ poznamenal Holiš.

Radní kraje i města probírali také například budoucnost kroměřížské nemocnice. Podle Holiše totiž Čunkem slibovaná miliarda na investice do nemocnice na kraji není. Podle Olgy Sehnalové, náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví a zastupitelky Kroměříže, se letos v nemocnici připravuje rekonstrukce operačních sálů.

Anketa

Chcete, aby vás hospodský či restauratér obsloužil bez testu na covid?

77%
14%
hlasovalo: 11873 lidí

Hejtman také ocenil pomoc kroměřížské radnice v boji s epidemií koronaviru. Město finančně podporuje nemocnici. Nedávno uvolnilo půl milionu korun na provoz očkovacího centra na výstavišti, loni zase 300 tisíc korun na pokrytí nákladů na přístroje, které nemocnice musela kvůli epidemii pořídit. Loni také starosta Němec pomohl nemocnici zprostředkovat zajištění nové lokality pro odběrové místo na testování obyvatel, které pak nemocnice zřídila právě na výstavišti.

Město na začátku epidemie organizovalo šití a rozdávání roušek, distribuovalo dezinfekci a také rozdávalo respirátory seniorům. Občany o koronaviru či nyní o očkování informuje, prostřednictvím letáků, plakátů, zpravodaje či elektronických médií. „Jste jedni z aktivních, kteří chtějí pomáhat. Chtěl bych vám za to poděkovat. Věřím, že to společně dotáhneme do zdárného konce,“ oslovil kroměřížské radní Holiš.

K dalším probíraným tématům patřila doprava, řešení situací, kde se městské komunikace potkávají s krajskými. Starosta Němec také představitele Zlínského kraje požádal o přípravu rekonstrukce průtahu Kroměříží. Hovořilo se i o financování terénní odlehčovací služby Chůvičky pro rodiny s dětmi se zdravotním postižením, senioři, osoby s Alzheimerovou chorobou a osoby se zdravotním postižením, kterou by od příštího roku měl plně hradit Zlínský kraj.

Místostarosta Vít Peštuka zmínil mezery ve financování práce s bezdomovci. Kraj i město také chtějí spolupracovat při zvelebování chátrajícího areálu Pionýrské louky, který patří krajem zřizované Střední škole hotelové a služeb Kroměříž.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…