Kroměříž: Město postupně obnovuje křížovou cestu na hřbitově

22.01.2022 12:50 | Tisková zpráva

Městem vlastněná společnost Kroměřížské technické služby (KTS) postupně obnovuje křížovou cestu na hřbitově v Kroměříži. V závěru loňského roku byly dokončeny restaurátorské práce na v pořadí již čtvrtém zastavení.

Kroměříž: Město postupně obnovuje křížovou cestu na hřbitově
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Křížová cesta je zapsaná jako nemovitá kulturní památka České republiky. Jednotlivá zastavení přitom jsou ve špatném stavu, u některých se dokonce nedochoval reliéf. Mám proto radost z toho, že se daří křížovou cestu postupně opravovat,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

V roce 2019 byla restaurována zastavení číslo VI. a X., v roce 2020 přišlo na řadu zastavení číslo VIII. Loni přišlo na řadu zastavení číslo II. Kamenná plastika (kartuš) tohoto zastavení se nedochovala, proto byla vytvořena na základě fotografie publikované v knize Ludvíka Páleníčka z roku 1945.

„Obnova této kartuše přišla na 270 tisíc korun, z toho 212 tisíc korun činila dotace ministerstva kultury z programu Podpora obnovy kulturních památek prostřednictvím obcí s rozšířenou působností. Ze stejného programu bylo dříve podpořeno i restaurování tří předchozích zastavení. Rádi bychom v dalších letech pokračovali s restaurováním zbývajících zastavení,“ uvedl ředitel KTS Marian Vítek.

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26931 lidí

Křížovou cestu tvoří čtrnáct zastavení v podobě kamenných obelisků z pískovce umístěných na podstavcích. Na jejich vrcholu je kovaný kříž, na čelní straně sloupu je připevněna oválná kamenná plastika z pískovce s pašijovým výjevem. Kartuše pocházejí z 19. století. Jednotlivá zastavení jsou vysoká 420 až 470 centimetrů.

Zastavení křížové cesty stojí při cestě podél vnitřní strany západní hřbitovní zdi. Byla sem přemístěna z původního místa u zaniklé kaple svaté Barbory na vrchu Barbořina v západní části města. Křížová cesta se pod vrchem Barbořina začala stavět v roce 1762. Jednotlivá zastavení byla přemístěna na kroměřížský hřbitov v letech 1998 a 1999. Vzhledem ke stavu některých křížů byly u některých zastavení použity slepé kartuše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…