Kroměříž: Mobilní hospic Strom života propojí pobočky jízdou na koloběžkách

26.07.2021 19:34

Dva mladí koloběžkáři se 9. srpna z Valašských Klobouk na Zlínsku vydají na 500 kilometrů dlouhou cestu, na níž v šesti dnech propojí pobočky mobilního hospice Strom života, který se stará o nevyléčitelně nemocné pacienty. Druhou zastávkou na cestě koloběžkářů bude v úterý 10. srpna Kroměříž, ve které Strom života také působí a kde poskytl své služby již více než 50 klientům. „Akce má přispět k tomu, aby se lidé o paliativní péči, která pomáhá zvládat umírajícím lidem i jejich blízkým závěrečnou část života, více dozvěděli,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.

Kroměříž: Mobilní hospic Strom života propojí pobočky jízdou na koloběžkách
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Mobilní hospic Strom života funguje šest let. Za tuto dobu nabídl své služby více než 2000 klientům, lidem, u kterých byly vyčerpány všechny možnosti klasické léčby. „Naše péče vychází z přání a individuálních potřeb pacienta a klade důraz na tlumení bolesti, kvalitu života nemocného v posledních dnech a na nenahraditelnost rodiny a přátel,“ popsala koordinátorka Stromu života Markéta Blinková. Tým hospice tvoří lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovníci, psychoterapeuti, pastorační pracovníci, odlehčovací asistenti a další, kteří poskytují služby klientům a jejich rodinám v domácím prostředí.

„Každý náš pacient píše svůj příběh. Jsou různé – velmi smutné i veselejší, třeba když se podaří splnit ještě poslední, občas i nezvyklé, přání. Někdy se naše společné cesty protnou na delší čas a někdy na opravdu krátký, trvající jen pár dnů. Každý náš pacient je jiný. Každému však nabízíme odbornou péči šitou na míru jeho potřebám. Naše pacienty nevnímáme jenom jako umírající, ale jako živé jedinečné osobnosti, které mají bohužel na tomto světě vyměřen už jen krátký čas. Společně s rodinou a blízkými jim umožňujeme dožít ve známém prostředí, s věcmi, které je celý život obklopovaly, vypít poslední doušek ze svého hrnku, vydechnout naposledy ve své posteli,“ dodala Blinková.

Strom života má pobočky ve Valašských Kloboukách, Kroměříži, Přerově, Novém Jičíně, Havířově, Čeladné a v Rožnově pod Radhoštěm. Mladí koloběžkáři, Bára a Honza, projedou postupně všechny pobočky a svou cestu zakončí v sobotu 14. srpna v Rožnově pod Radhoštěm. „Jsme přesvědčeni, že mít možnost zůstat s člověkem až do jeho posledního dne života, je ten nejcennější dar. Během naší cesty se bude řada lidí poprvé dozvídat o možnosti splnit svému nejbližšímu ta poslední přání. Budeme otevírat téma umírání, které k životu neodmyslitelně patří, ale které zároveň není jen smutné,“ doplnili koloběžkáři.

Lidé se k nim budou moci na trase připojit, a to na libovolný úsek cesty. Mohou jet na koloběžce, odrážedle či na kole, nebo se připojit pěšky. V každé pobočce bude připravena prezentace mobilního hospice, kde se zájemci dozví více o paliativní péči a o možnostech jejího využití. V Kroměříži se uskuteční v Podzámecké zahradě na prostranství u sala terreny. „Doplní ji vystoupení zpěváka Stanislava Hložka a výstava fotografií z mobilního hospice,“ dodala koordinátorka Klubu přátel Stromu života Aneta Gerlová.

Součástí akce je také finanční sbírka, jejíž výtěžek bude použit na paliativní péči. Lidé mohou přispět jakoukoliv částkou na účet 3925391369/0800, variabilní symbol 808. Více informací o hospicu lze nalézt na webu ZDE a o akci na facebookových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…