Kroměříž: Obří rotační kartotéky ulehčí práci úředníkům

13.08.2017 20:16

Úředníkům odboru občansko-správních agend ulehčí práci nové stroje. Město pořídí dvě obří rotační kartotéky s výsuvnými zásuvkami, které přijdou zhruba na 4,2 milionu korun. Instalovány by měly být koncem letošního nebo začátkem příštího roku, jakmile budou dokončeny stavební úpravy prostor určených pro jejich umístění.

Kroměříž: Obří rotační kartotéky ulehčí práci úředníkům
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Rotomaty usnadní úředníkům dosud pracné vyhledávání a manipulaci s papírovými kartotékami, která je náročná časově i fyzicky. Věřím, že se tak urychlí i obsluha občanů, kteří si na odbor přijdou vyřídit své záležitosti,“ uvedl starosta Jaroslav Němec. Rotomaty dodá společnost Medis Info Security z Hlučína.

Rotační kartotéky budou vysoké 5,8 metru, široké přes tři metry a hluboké 1,3 metru. Jejich konstrukce umožňuje zvýšení i snížení výšky stroje, pokud by bylo nutné jej stěhovat. Rotomat váží téměř 5,5 tuny a má 44 pater, z nichž každé unese 100 kilogramů. Uvnitř stroje jsou výsuvné zásuvky, v každé je pět přihrádek. Rotačku lze ovládat manuálně i pomocí řídícího počítače.

„Rotomat maximálně využívá výšku prostoru a dokáže zvýšit úložnou kapacitu o více než 60 procent. Díky tomu je možné podstatně redukovat prostory nutné k uložení spisů. Rotomat také vyhledá v několika sekundách požadovaný spis a na stisknutí tlačítka jej dopraví do výdejního místa. Veškerá manipulace se spisy probíhá v optimální poloze obsluhy,“ popsala vedoucí odboru občansko-správních agend Ivana Bukovská.

Šuplíky jsou již přeplněné

V rotační kartotéce uložené dokumenty budou lépe chráněné proti vlivu okolního prostředí i proti nepovolanému přístupu. „Bezpečnost prostoru obsluhy rotomatu je zajištěna několika nezávislými systémy kontroly,“ dodala Bukovská. V současné době odbor žádosti o občanské průkazy a pasy ukládá v lístkovnicích – kovových kartotékách na ukládání dokumentů. „Šuplíky jsou již přeplněné a často je lze jen těžko otevřít a vkládat další dokumenty,“ doplnila Bukovská s tím, že některé nové žádosti se tak nyní archivují ve volně přístupných papírových krabicích.

Podle vedoucí navíc žádostí o nové doklady ještě přibude. „V příštím roce s novelou zákona o občanských průkazech lze očekávat zvýšený počet žádostí mimo skončení platnosti. Vyrábět se totiž budou jen občanské průkazy s elektronickým čipem. Výměna sice bude postupná, jak bude průkazům končit platnost, ale očekáváme, že po medializaci budou o nový občanský průkaz žádat i lidé, kterým aktuálně platnost jejich dokladu nekončí,“ uzavřela Bukovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…