Kroměříž: Opravy budovy Starého pivovaru se rozběhly naplno

21.02.2018 21:16

Rekonstrukce budovy Klubu Starý pivovar se rozběhla naplno. Práce začaly 1. února a skončí nejpozději 9. září letošního roku. Náklady činí asi 19,3 milionu korun, jedná se letos o nejdražší investici města. Radnice už v roce 2014 za osm milionů korun opravila suterén objektu, kde vznikla Expozice Karla Kryla. Nyní se opravují nadzemní podlaží.

Kroměříž: Opravy budovy Starého pivovaru se rozběhly naplno
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Demoliční práce uvnitř budovy jsou téměř hotové. Odstraněno bylo pódium i takřka všechny dřevěné prvky. Občané, kteří šli kolem, si také jistě všimli toho, že dělníci začali budovat i nový vstup směrem z Prusinovského ulice,“ popsal starosta Jaroslav Němec. Zhotovitelem je společnost Stav consult, s.r.o., která sídlí v Kroměříži.

Budova Starého pivovaru, který je zázemím pro kroměřížský divadelní spolek i místem konání dalších kulturních a společenských akcí, není v dobrém stavu a její rekonstrukce je nezbytná. Její součástí bude i nový výtah pro imobilní občany, čímž se objekt stane bezbariérovým. Nové budou i šatny a sociální zázemí pro návštěvníky.

Dělníci vybudují i nové rozvody vody, kanalizace, topení, elektřiny a vzduchotechniku. Posíleny budou zdroje tepla stávající kotelny. Nový vstup do budovy z ulice Prusinovského bude mít i rampu v chodníku pro vozíčkáře. Výtah bude v prostoru vstupního schodiště. Počítá se i s výtahovou plošinou v místě hospodářského schodiště v jihozápadní části objektu. V prvním nadzemním podlaží bude opravený i sál, jehož kapacita se nezmění.

Šatny a nové sociální zázemí pro návštěvníky stavbaři budují ve druhém nadzemním podlaží. Vznikne zde i sklad a zázemí pro občerstvení, bar bude vybaven novým pultem a nově bude propojeno hlediště a občerstvení. Rekonstrukce čeká i vstup pro herce z šatny na jeviště.

Pivo se tu už dávno nevaří

V třetím nadzemním podlaží budou vybudovány šatny pro herce se sociálním zázemím, obnoví se klubovna i vstup do třetího nadzemního podlaží z kruhového schodiště. V plánu jsou i dispoziční změny pro vytvoření přísálí, kanceláře a zkušebny s kuchyňským koutem a WC. Vytvořena bude i galerie a kabina pro technika zvuku a osvětlení.

V podkroví bude umístěno vzduchotechnické zařízení pro odvětrávání hlavního sálu, podlaha krovu bude zateplena. Na střechu dělníci umístí krytí nasávacího a výfukového potrubí vzduchotechniky. Po dobu prací je budova Starého pivovaru s výjimkou Expozice Karla Kryla uzavřena.

Divadelní spolek Kroměříž, který navazuje na tradici ochotnického divadla ve městě spadající až do roku 1863, po dobu oprav využije jiné prostory. Podle vedoucího spolku a radního města Jiřího Kašíka se Starý pivovar stane po rekonstrukci komfortnějším pro herce i diváky.

Památkově chráněná budova Klubu Starý pivovar byla postavena koncem 16. století majiteli kroměřížských šenkovních domů, kteří v těsném sousedství radnice vybudovali pivovar. Pivo se tu ale už dávno nevaří, objekt slouží kulturním akcím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…