Kroměříž: Radní vybrali restaurátora, který dokončí opravu morového sloupu na Velkém náměstí

08.04.2021 7:35

Mariánský sloup uprostřed Velkého náměstí letos projde druhou etapou oprav. Restaurátorské práce provede Václav Mašek, který v rámci vyhlášené veřejné zakázky předložil nejvýhodnější nabídku.

Kroměříž: Radní vybrali restaurátora, který dokončí opravu morového sloupu na Velkém náměstí
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„V loňském roce proběhla oprava a zlacení sochy Panny Marie na vrcholu Mariánského sloupu. Letos pak přichází řada na restaurátorské práce na sloupu, architektuře podnože se sochami světců a na kamenném soklu,“ sdělila místostarostka Daniela Hebnarová.

Anketa

Je Janek Ledecký dezinformátor?

32%
68%
hlasovalo: 8687 lidí

Město za zakázku zaplatí 1,4 milionu korun včetně DPH. Restaurátorské práce budou probíhat na hlavici sloupu i na sloupu samotném, na podstavci s volutovými křídly, na čtyřech sochách světců, na dvou erbech a na soklu sloupu. Opraveno bude zlacení i kovové atributy soch. Se zahájením prací se počítá 15. dubna, hotovo by mělo být do 30. září 2021. Část nákladů na restaurování sloupu pokryje dotace ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón.

Nově zlacená socha Panny Marie s Ježíškem na vrcholku Mariánského sloupu uspěla v soutěži Památka roku 2020. Zvítězila v krajském kole soutěže a postoupila do kola celostátního. „Ocenění nás potěšilo. Je mimo jiné i výsledkem bezproblémové spolupráce s restaurátorem panem Maškem, jehož zásah ocenili i pracovníci památkového ústavu. Proto jsme rádi, že to bude právě on, kdo bude v restaurování celé památky pokračovat,“ doplnila Hebnarová.

Mariánský sloup byl postaven v letech 1680 až 1681 po morové epidemii, která postihla město právě v roce 1680. Sochy stojící na úpatí sloupu představují tyto světce - svatého Václava coby patrona Olomouce, svatého Mořice, patrona kroměřížské kapituly, svatého Rocha, který je ochráncem před morem, a svatého Floriána, který měl nadále chránit město před požáry i povodněmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…