Kroměříž: Spartan Race si vyžádá uzavírky i bezpečnostní opatření

21.07.2020 18:16

Poslední červencový víkend bude v Kroměříži patřit adrenalinovému běžeckému klání nazvanému Spartan Race. Závody se uskuteční 25. a 26. července, za oba dny by se jich mělo zúčastnit celkem přes šest tisíc startujících. „Mám radost z toho, že se Spartan Race v Kroměříži po zrušení červnového termínu letos přece jen uskuteční. Samozřejmostí jsou bezpečnostní opatření, která si vyžaduje hrozba nákazy koronavirem,“ uvedl místostarosta Karel Holík. Klání si vyžádá také omezení v dopravě.

Kroměříž: Spartan Race si vyžádá uzavírky i bezpečnostní opatření
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Spartan Race nabídne v sobotu 25. července závod na pět kilometrů, v neděli závodníci poběží na asi 11 kilometrů dlouhé trati, a to ulicemi i okolím města. Po oba dny se uskuteční také dětské závody. „Na sobotu je přihlášeno asi 3500 startujících, na neděli kolem 2000. K tomu na každý den počítáme s asi pětistovkou dětí. Účastníci přijedou z celé České republiky, ale také ze zahraničí,“ popsal ředitel českého Spartana Michal Kúkola. Závod se v Kroměříži uskuteční poprvé. Podle Kúkoly je město pro účastníky velmi atraktivní, a to nejen svým historickým centrem.

„My jsme zase rádi, že po omezeních spojených s pandemií koronaviru do města přivedeme návštěvníky, kteří zaplní hotely a budou využívat služby kroměřížských restaurací a dalších podniků,“ doplnil Holík. Podle Kúkoly bude kroměřížský závod po koronavirových omezeních druhý. „Pořádali jsme už závod v Maďarsku, kde bylo asi 3000 závodníků denně, což je podobný počet, který očekáváme v Kroměříži,“ dodal Kúkola.

Závod si vyžádal uzavírku parkoviště před zimním stadionem, kde mají pořadatelé zázemí. Od pátku 24. července od 18:00 do nedělních večerních hodin bude uzavřeno Velké náměstí, kde bude start a cíl závodů. Omezení budou také na trase závodů, které po oba víkendové dny začnou v sedm hodin. V sobotu poslední účastník vyběhne v 16:30, v neděli v 14:15. Poběží se z Velkého náměstí na Kojetínskou ulici, přes Pionýrskou louku na Šlajzu a zpátky opět přes Pionýrskou louku přes Malý val a Masarykovo náměstí zpět na Velké náměstí. V neděli závodníci navíc ze Šlajzy poběží pod dálnicí kolem řeky Moravy až k jezu, odkud se napojí na sobotní trasu.

Startovat se bude ve vlnách po 50 lidech, běžně jich bývá 250. „Pořadatelé budou mít roušky a rukavice a budou závodníkům měřit teplotu. Velké náměstí bude rozděleno do pěti sektorů, v žádném nebude více než 1000 lidí. U každého vchodu bude stojan s desinfekcí. Desinfekce bude také u každé z více než dvaceti překážek na trati,“ řekl Kúkola. Pořadatelé z bezpečnostních důvodů zrušili veškerý catering a také šatny a sprchy. K dispozici budou pouze mobilní toalety. Trasu vymezí asi 2,5 kilometru objednaných zábran, které oddělí diváky od startujících. „Podmínky nebudou ideální. Věřím ale, že i tak si účastníci i diváci závod užijí,“ uzavřel místostarosta Holík.

Více informací o závodu je na webu ZDE. Spartan vznikl v drsných horách amerického Vermontu. Na jeho počátku stál Joe deSena, závodník světové třídy. Spartan Race představuje překážkové závody v celosvětovém měřítku. Ročně se koná více než 130 závodů po celém světě. Spartan je podle vyznavačů této zábavy nastavení mysli. Znamená odvahu, houževnatost a sílu k překonávání překážek. Spartan není jen sport, ale i komunita, filozofie, trénink a životní styl.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…