Kroměříž: Starosta Němec se soustředí na práci pro město, náhradu škody žádat nebude

04.02.2020 19:02

Kroměřížský starosta Jaroslav Němec nebude uplatňovat nárok za zásah do své osobnosti kvůli svému neoprávněnému trestnímu stíhání. „Chci se naplno soustředit na práci pro město a na tuto záležitost jednou pro vždy zapomenout. Přemýšlel jsem o tom, a dospěl k názoru, že nechci věnovat čas a energii soudnímu sporu. Finanční újmu jsem kvůli trestnímu stíhání neutrpěl a zastavení trestního stíhání rozhodnutím státního zástupce je pro mě dostatečnou satisfakcí. Takže nyní se chci naplno vrhnout na plnění programového prohlášení koalice,“ uvedl Němec.

Kroměříž: Starosta Němec se soustředí na práci pro město, náhradu škody žádat nebude
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Město Kroměříž naproti tomu nárok na náhradu škody od ministerstva spravedlnosti uplatňuje. Žádá uhrazení nákladů na právní zastoupení, které v tuto chvíli přesahují částku 300 000 korun.

Policie starostu stíhala pro údajnou trestnou činnost týkající se zadávání právních služeb souvisejících se společností Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK). Vyšetřování případu zahájila v červenci 2018. Trvalo 16 měsíců, neboť státní zástupce trestní stíhání starosty zastavil až loni v listopadu. Konstatoval, že starosta Němec žádný trestný čin nespáchal.

Podle právničky města Jany Zwyrtek Hamplové kauza Kroměříž vstoupí do právních dějin jako další exemplární případ nezákonné a nedůvodné kriminalizace komunálního politika, který jednal ve prospěch občanů Kroměříže i okolních obcí s cílem ochránit pro ně vodárenskou společnost před hrozící privatizací. Zmíněné právní služby totiž vedly v roce 2016 k uzavření akcionářské dohody mezi Kroměříží, městem Morkovice-Slížany a obcemi Dřínov a Zborovice jako akcionáři VaK.

Dohoda lidem na 30 let zajišťuje přijatelnou cenu vody, obnovu vodovodů a kanalizace s pomocí dotací i to, že zisk společnosti skončí právě u měst a obcí, a ne u privátních subjektů. Proti akcionářské dohodě rázně vystupovalo hnutí ANO. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a další tehdejší zastupitel za ANO Libor Kalousek jako jediní dva zastupitelé Kroměříže akcionářskou dohodu nepodpořili.

Trestní oznámení na policii bylo podáno až po dvou letech, a to těsně před komunálními volbami v roce 2018, které Němec po odchodu z ANO v čele kandidátky Nezávislých vyhrál. Podle starosty je jasné, že načasováním se jednalo o politicky motivované trestní stíhání.

Policie v usnesení o zahájení trestního stíhání citovala kroměřížského zastupitele za ANO Tomáše Opatrného, který se přitom stal zastupitelem města až po rezignaci Vondráčka v prosinci roku 2017, tedy více než rok po uzavření akcionářské dohody. Opatrný u jednání ani u zadávání právních služeb jako zastupitel přitom nebyl. Podle Zwyrtek Hamplové je proto záhadou, o čem ve věci mohl svědčit. Opatrný, který sdílí společnou advokátní kancelář s Vondráčkem, přitom na zastupitelstvu odmítl, že by měl s trestním stíháním starosty cokoliv společného.

Ve stejné době, jako bylo podáno trestní oznámení na policii, přišel i podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který potvrdil, že radnice při uzavírání smluv nepochybila. Policie k závěru úřadu ale nepřihlédla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…