Lanškroun: Nové výletní místo Hláska na vrchu Kypuš je dostavěno

01.08.2015 10:39

K radosti malých i velkých výletníků z Lanškrouna a jeho okolí byla dostavěna stavba nového výletního místa Hlásky. Tato 11 metrů vysoká vyhlídková věž poskytuje pohled na protilehlý pás hor s významnými vrcholy Suchý vrch a Buková hora.

Lanškroun: Nové výletní místo Hláska na vrchu Kypuš je dostavěno
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Slavnostní zpřístupnění věže veřejnosti proběhlo již tento pátek 31. 7. 2015 v 18:00 hodin jako součást ukončení Hlínafestu. Pořadatelé slibují pro prvních 100 návštěvníků pivo zdarma, lákadlem je i hudební vystoupení místního muzikanta Jirky Hurycha.

Hláska je přístupná pěšky po turisticky značené stezce a stávajícím naučném okruhu. A proč město vybralo zrovna místo nad sjezdovkou? „Chtěli jsme zatraktivnit lokalitu Lanškrounských rybníků, v městských lesích, jejichž výnosy byly na stavbu použity, jiné tak vhodné místo není. Do lesa chceme přilákat zejména rodiny s malými dětmi. Hláska oživí i naučnou stezku, stává se její novou součástí,“ odpověděl správce lanškrounských městských lesů Roman Bureš.

Na vlastní stavbu bylo použito výhradně přírodních materiálů. Spodní část věže tvoří masivní kamenná podezdívka, na které je vybudován dřevěný ochoz ve výšce 4 metrů. Ten je přístupný po vnitřním ocelovém točitém schodišti. Dodavatelem stavby je Miloš Nechanický z Poniklé u Jilemnice, za smluvní vysoutěženou cenu Kč 680.000,-. Výstavba Hlásky byla zahájena v dubnu 2015 a zkolaudována byla 23. 7. 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

16:29 Písek: Sladovna otevře novou zážitkovou výstavu Království včel a bylin

Písecká Sladovna připravila novou zážitkovou výstavu, nazvanou Království včel a bylin. Její slavnos…