Lanškrounu vládl styl Mystic Gothic

12.02.2018 16:48

Již po osmnácté se na Střední odbornou školu a Střední odborné učiliště v Lanškrouně sjely desítky žáků odborných středních škol, aby se utkali v soutěži v kadeřnické a kosmetické tvorbě Kalibr Cup 2018.

Lanškrounu vládl styl Mystic Gothic
Foto: lanskroun.eu
Popisek: Renesanční radnice v Lanškrouně

Žákovskou soutěž, která se koná ve sportovní hale lanškrounské SOŠ a SOU, během jediného dne navštíví až tisícovka diváků. Letos přijel povzbudit soutěžící i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Studenti soutěží ve čtyřech kategoriích. Těmi jsou Účesová tvorba, Make-up, Nail-art a od roku 2014 také Body-art, tedy malování na tělo.

„Mezinárodní soutěž Kalibr Cup je velkým zážitkem pro publikum a skvělou zkušeností pro soutěžící. Letošního ročníku se kromě českých středních škol zúčastnily již tradičně školy ze Slovenska a Polska. Těší mě, že jsme letos poprvé mohli přivítat také zástupce střední školy z Mukačeva, se kterou jsme při říjnové cestě na Ukrajinu navázali partnerství,“ uvedl radní pro školství Bohumil Bernášek, který jako bývalý ředitel lanškrounské školy stál v roce 2000 u zrodu této soutěže.

„Podobné soutěže jsem se zúčastnila poprvé a moc se mi to líbilo, připravovala jsem se na ni asi dva týdny. Vůbec jsem nečekala tak vysokou úroveň,“ sdělila své dojmy Jana Izaj z ukrajinské střední školy, která si z Lanškrouna odvezla cenu za originalitu v účesové tvorbě.

Jak potvrdil ředitel SOŠ a SOU Lanškroun Jaroslav Novák, jedná se o prestižní záležitost a školy své reprezentantky pečlivě vybírají. „Úroveň stoupá každý rok, vždy ale také záleží na tématu. To letošní bylo trochu strašidelné, což je určitě náročné při hledání kreativních nápadů na účesy či líčení,“ uvedl Jaroslav Novák.

Témata Kalibr Cupu jsou opravdu různorodá. Letošek byl ve znamení Mystic Gothic, dříve to byl například Egypt, flamenco, živly země, 60. léta nebo disco. Další ročník Kalibr Cupu, který se uskuteční 14. února 2019, se ponese v duchu Moulin Rouge.

Letos v Kalibr Cupu bojovalo 29 soutěžících v kadeřnické kategorii, 22 se snažilo vytvořil nejlepší make-up, na tělo malovalo 7 účastníků, nehty jich zdobilo 6. „Na to, že to jsou studenti a studentky 2. a 3. ročníků, jejich práce je opravdu srovnatelná s profesionály,“ uzavřela vedoucí učitelka odborného výcviku na SOŠ a SOU Lanškroun Vlasta Tomanová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…