Lázně Bělohrad: Na folklorním festivalu se představí přes 500 účinkujících z celého světa

18.06.2019 20:21

Ve středu 19. června začne v Lázních Bělohrad Mezinárodní folklorní festival Pod Zvičinou. Divákům se představí desítky domácích a zahraničních uměleckých souborů, celkem vystoupí přes 500 účinkujících. V neděli během závěrečného galaprogramu budou udělená krajská ocenění Mistr tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje.

Lázně Bělohrad: Na folklorním festivalu se představí přes 500 účinkujících z celého světa
Foto: belohrad.cz
Popisek: Lázně Bělohrad

„Festival letos slaví 45 let a pořádajícímu Folklornímu souboru Hořeňák je dokonce 70 let, takže máme co oslavovat. Uchování lidových zvyků v taneční a hudební podobě stojí vystupující spousta volného času při svých zaměstnáních, energie, propocených triček a jedinou odměnou je pro ně potlesk diváků. Přijďte se podívat, bude to stát za to,“ zve na festival jeho ředitelka Zdena Rychterová.

Od středy 19. do neděle 23. června se divákům představí více než 500 tanečníků z celého světa. Indický soubor bude tančit a hrát společně se soubory z Mexika, Slovenska, Turecka, Makedonie, Sardinie a soubory z Jižní Moravy, Valašska, Jižních Čech, Středních Čech, Náchodska a z Podkrkonošska.

„Folklorní soubor z Indie však málem nepřijel. Úřady jeho členům zamítly víza, jenže tancechtiví Indové si poradili po svém. Přišli na českou ambasádu v Indii, úředníkům předvedli své taneční a hudební vystoupení a víza na poslední chvíli dostali,“ poznamenává Zdena Rychterová.

Mše i závěrečný galaprogram

„Doporučuji udělat si prodloužený víkend a od pátečního večera ho strávit na tomto festivalu, kde v pátek kromě folkloru, uslyšíte i středověké písně a písničky staropražské v podání Patroly Šlapeto. Součástí programu budou i výuky tanců či soutěže o nejlepší guláš,“ doplňuje náměstkyně pro kulturu a sport Martina Berdychová.

Sobota bude v zámeckém parku plná tanců, krojů, hudby a bohatého doprovodného programu. Večer pořádající soubor Hořeňák oslaví 70 let speciálním vystoupení zakončeným ohňovou show. V neděli po slavnostní mši za účasti krojovaných souborů, roztančeném náměstí a krojovaném průvodu budou diváci mít možnost na jednom místě zhlédnout 15 folklorních skupin během závěrečného galaprogramu.

Podrobnosti k programu naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

7:37 Uherské Hradiště: Komunikaci s plochou v ulici Okružní čeká rekonstrukce

V období od konce dubna do druhé poloviny srpna budou probíhat stavební práce v ulici Okružní v Mařa…