Letní luhačovické lahůdky – díl čtvrtý

03.08.2021 21:43

Kdo jej mine, je buď nevidomý nebo přepitý (nikoliv léčivých vod z luhačovických pramenů). Řeč jde o luhačovickém tenisovém areálu, který je mimo jiné i architektonicky další ozdobou nejnavštěvovanějších moravských lázní. Méně je těch, kteří si sem jdou zahrát, více pak oněch, kteří se tu třeba jen tak vedle věhlasné Ottovky usadí a kochají se.

Letní luhačovické lahůdky – díl čtvrtý
Foto: wikipedia
Popisek: Luhačovice

Je to pohled přímo parádní. Areál Tenisového klubu Luhačovice je totiž vlastně i historickým skvostem. První dvorec prý postavili už v roce 1902, jiné zdroje uvádějí 1906. Co je jisté, že tu podle návrhu architekta Josefa Skřivánka postavili v roce 1925 budovu dnešní klubovny a ta je jednou z dominant lázeňského náměstí dodnes.

Kurtů k hraní je dnes pět, vyžívají se tu místní i návštěvníci Luhačovic, koná se tu celá řada turnajů, mezi nimi má čestné místo například ten, který pořádají Lázně Luhačovice vždy začátkem září.

V minulosti se tu psaly tenisové dějiny. Už v roce 1926 se tu představil tenisový mistr světa Karel Koželuh, rok 1932 je zaznamenán v historii klubu jako místo pořádání Davisova poháru, což ale experti tu a tam rozporují. Hrál se tu Galeův pohár mladých reprezentací, své dovednosti předváděli později třeba Dominik Hašek, Roman Hamrlík, Pavel Zedníček, Martin Dejdar, Miloslav Šimek a mnozí další.

Hráli tu před více než půlstoletím Číňané, později Australané, Angličané, Američané. Ta historie je opravdu skvostná.

Takže až zasednete do hlediště třeba s pohárkem Ottovky, která vyvěrá pár metrů odsud, vězte, že jste na místě, které k lázním patří naprosto ústrojně a nesmazatelně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…