Co je zdravé, může i výborně chutnat. Téměř stovka kuchařek a dalších zástupců jídelen z mateřských a základních škol z Liberce a několika okolních obcí se o tom přesvědčila ve čtvrtek 12. února na liberecké radnici na historicky prvním workshopu o zdravém stravování. Účastníci workshopu se především shodli na tom, že by bylo potřeba inovovat tzv. spotřební koš, který stanovuje, jaké výživové požadavky mají splňovat jídla podávaná ve školní jídelně. Ten, podle něhož by se měly řídit jídelny, vznikl totiž v roce 1989. Od té doby se ale chemické složení většiny potravin velmi výrazně proměnilo.
„Nebojme se dětí, nebojme se rodičů. Legislativu sice my změnit nemůžeme, ale to, co můžeme udělat hned, je začít vařit jídla ve školách ze zdravých surovin,“ řekl náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr, jehož resort workshop na radnici připravil.
Kuchařky a vedoucí jídelen si vyslechli prezentaci známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové. Své zkušenosti jim představili i zástupci jídelny z pražské ZŠ Tusarova, která je držitelem ocenění Jídelna snů 2013, a také lidé ze společnosti Gastron, jež vyváří pro 7 libereckých základních škol. O úskalích veřejného stravování popovídala účastníkům workshopu MUDr. Jana Pilnáčková, vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Libereckého kraje.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: liberec.cz