Liberec: Dny evropského dědictví už jsou za dveřmi. Lidé uvidí i apartmá císaře Franze Josefa I.

24.08.2012 12:59

Mezi třinácti památkami, na které zve Statutární město Liberec v sobotu 8. září návštěvníky v rámci Dnů evropského dědictví, budou oproti minulým rokům hned čtyři nová místa.

Liberec: Dny evropského dědictví už jsou za dveřmi. Lidé uvidí i apartmá císaře Franze Josefa I.
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Strossova vila v Husově ulici, Grandhotel Zlatý Lev, Kostel sv. Vincence z Pauly na Perštýně a Liberecké podzemí.

Jak uvedl náměstek primátorky pro územní plánování, sport a cestovní ruch Jiří Rutkovský, letošní Dny evropského dědictví budou předvojem ještě bohatší nabídky. Tu město plánuje na příští rok.

„Další místa jsme letos přibrali především proto, abychom je Liberečanům připomněli, a abychom tak zvýšili jejich atraktivitu. Kdo detailně zná třeba kostel na Perštýně? Zlatý Lev je pak symbolem naší rakousko-uherské minulosti. Strossova vila pak patří k největším architektonickým klenotům města, málokdy mají lidé šanci si ji prohlédnout i zevnitř,“ vysvětlil Jiří Rutkovský, proč město rozšířilo nabídku svých památek zrovna o tato místa.

Ve většině libereckých památek se uskuteční prohlídky 8. září v čase mezi 9.00 a 17.00 hodinou. Návštěvníci nebudou přitom platit žádné vstupné. U některých objektů by prohlídky měly začít v každou celou hodinu, v některých objektech budou vydávány časové vstupenky. Všude se lidé dočkají také odborného výkladu. Tak třeba v Grandhotelu Zlatý Lev budou moci navštívit i apartmá císaře Františka Josefa I., ve kterém pobýval císař v době otevření hotelu u příležitosti liberecké výstavy v roce 1906, ve Strossově vile se návštěvníci projdou objektem, terasami i po zahradě.

„Nově zařazené památky jsem si sám už prošel,“ upozornil náměstek Rutkovský. „Podali jsme žádost o dotaci z Euroregionu Nisa na vzájemnou spolupráci při přípravě a zajištění nabídky objektů v příštím roce. Chtěli bychom den památek opět jako letos realizovat společně s naším partnerským městem, německou Žitavou, a to tak, že jeden den by se konaly Dny evropského dědictví v Žitavě a druhý den, i pro německé turisty, u nás v Liberci. Žitava nabízí v rámci této akce velké množství památek, nabídka je na profesionální úrovni, které bychom se chtěli přiblížit i v Liberci,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…