Liberec: Jeden den včelařem? Na farmě ve Smržově

28.06.2019 19:44

Včelařem na zkoušku. Tak se jmenuje projekt, který představuje Liberecký kraj. Jde o jednu z akcí, podpořených z dotačního programu Řemeslná a zážitková turistika. Lidé si díky tomuto projektu mohou vyzkoušet, co obnáší věnovat se včelařství.

Liberec: Jeden den včelařem? Na farmě ve Smržově
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Lidé se čím dál víc vracejí k přírodě a snaží se poznat její tajemství a zákonitosti. Svět včel má svou přesnou hierarchii a řád. A to, že máme med ve skleničce na stole u snídaně, rozhodně není bez práce a samozřejmé. Myslím, že pro řadu lidí bude překvapivé, co všechno té skleničce na stole předchází,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Koho zajímá práce včelaře, ten se může vypravit na včelí farmu Smržov. Uchystali tam několik ukázkových úlů, kde se lze seznámit s ošetřováním včelstev. Pod vedením zkušeného včelaře si tu zájemci zkusí běžné včelařské činnosti. Jedná se především o vybírání medných plástů z medníků, jejich ometání — odvoz do medárny, odvíčkování, vytáčení medu a jeho čištění včetně stáčení do sklenic.

Každý účastník obdrží ochranné pomůcky, jakými jsou kukla a rukavice, ale přesto se nedoporučuje  účast osobám, jež jsou alergické na bodnutí hmyzem. Návštěva včelnice je vždy na vlastní nebezpečí.

„Od zájemce se očekává alespoň jednou za měsíc aktivní účast při ošetřování včel a ostatních pracích během včelařského roku,“ sdělil Tomáš Moravec ze včelí farmy ve Smržově.

Včelí farma Smržov se nachází v malebné krajině Podještědí mezi Českým Dubem a Osečnou. Nejvhodnější období pro návštěvu je květen až srpen. Více informací je na internetových stránkách ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…