Podle náměstka primátora Ivana Langra je zdravé stravování ve školách pro následující léta jednou z priorit města v oblasti vzdělávání. „Chceme formou prezentací o zdravé výživě i prostřednictvím příkladů dobré praxe ukázat, jak snadné, ale především žádoucí je používání kvalitních a čerstvých surovin a potravin při vyváření pro předškolní a školní děti. Rádi bychom paní kuchařky pozitivně motivovali a zároveň začali s mýcením dlouhodobě zakořeněného omylu, že využívání nejrůznějších náhražek, dehydrovaných směsí, polotovarů a dochucovadel je méně nákladné a také zdravé,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.
Na kuchařky čeká v zasedacím sále zastupitelů v přízemí radnice prezentace známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové. O tom, jak a z jakých surovin připravují školákům obědy, povyprávějí účastníkům workshopu i zástupci jídelny z pražské ZŠ Tusarova, která je držitelem ocenění Jídelna snů 2013. Své zkušenosti se zdravou přípravou pokrmů představí také lidé ze společnosti Gastron, jež vyváří pro 7 libereckých základních škol. Do diskuze se rovněž zapojí MUDr. Jana Pilnáčková, vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Libereckého kraje, která se věnuje sledování pestrosti jídelníčků ve školách i skladbě sortimentu ve školních automatech a bufetech. V průběhu prezentací budou hosté moci ochutnat i zdravé občerstvení – např. slunečnicový chlebíček s pomazánkou z cizrny, jahelné kuličky či kuskusový makovec.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: liberec.cz