Liberec: Kuchařkám předvedou, jak zdravě vařit pro děti

11.02.2015 13:39

Výhradně zdravá výživa pro děti předškolního a školního věku ovládne ve čtvrtek 12. února libereckou radnici. Rezort školství magistrátu zde totiž uskuteční pro kuchařky a vedoucí jídelen historicky první speciální workshop o zdravém stravování v mateřských a základních školách.

Liberec: Kuchařkám předvedou, jak zdravě vařit pro děti
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Podle náměstka primátora Ivana Langra je zdravé stravování ve školách pro následující léta jednou z priorit města v oblasti vzdělávání. „Chceme formou prezentací o zdravé výživě i prostřednictvím příkladů dobré praxe ukázat, jak snadné, ale především žádoucí je používání kvalitních a čerstvých surovin a potravin při vyváření pro předškolní a školní děti. Rádi bychom paní kuchařky pozitivně motivovali a zároveň začali s mýcením dlouhodobě zakořeněného omylu, že využívání nejrůznějších náhražek, dehydrovaných směsí, polotovarů a dochucovadel je méně nákladné a také zdravé,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Na kuchařky čeká v zasedacím sále zastupitelů v přízemí radnice prezentace známé specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové. O tom, jak a z jakých surovin připravují školákům obědy, povyprávějí účastníkům workshopu i zástupci jídelny z pražské ZŠ Tusarova, která je držitelem ocenění Jídelna snů 2013. Své zkušenosti se zdravou přípravou pokrmů představí také lidé ze společnosti Gastron, jež vyváří pro 7 libereckých základních škol. Do diskuze se rovněž zapojí MUDr. Jana Pilnáčková, vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Libereckého kraje, která se věnuje sledování pestrosti jídelníčků ve školách i skladbě sortimentu ve školních automatech a bufetech. V průběhu prezentací budou hosté moci ochutnat i zdravé občerstvení – např. slunečnicový chlebíček s pomazánkou z cizrny, jahelné kuličky či kuskusový makovec.

Rezort školství se přitom zdravým stravováním ve školních jídelnách zabývá již druhým volebním obdobím. „Společně s bývalým náměstkem pro školství Kamilem Janem Svobodou jsme připravili metodické doporučení, v němž jsme deklarovali, že jako zřizovatel preferujeme, aby dětem byly pokrmy připravovány ze základních čerstvých surovin a potravinové náhražky, instantní směsi – tedy obecně polotovary s vyšším stupněm konvenience – byly používány jen ve výjimečných případech. Tyto průmyslově vyráběné potraviny totiž mají negativní vliv na lidské zdraví a odborníci je dávají do souvislosti se zvyšujícím se výskytem civilizačních onemocnění,“ uvedla zastupitelka města Liberce Zuzana Tachovská.

Cílem workshopu není vedoucím jídelen a kuchařkám nařizovat, z čeho a jak mají vařit, ale nadchnout je pro zdravou výživu a zdravý způsob přípravy pokrmů. „Je zřejmé, že změna nenastane hned a sama od sebe, ale začít diskuzi je více než nutné. Chceme požádat i rodiče, aby se o stravování svých dětí mnohem více zajímali, komunikovali se školami i jídelnami, a přispívali tak sami ke skladbě jídelníčku i použitých surovin,“ dodal náměstek Ivan Langr.

Kromě školních jídelen chce přitom radnice věnovat stejnou pozornost i nápojovým a jídelním automatům na chodbách škol a také sortimentu, který nabízejí některé školní bufety a kantýny. I ony totiž mohou nevhodnou skladbou přispívat k nadváze či obezitě dětí, metabolickým obtížím v dospělosti a samozřejmě k nesprávným stravovacím návykům. Jak totiž vyplývá ze srovnávacího šetření hygienické služby ve 498 základních školách všech českých krajů v letech 2011 a 2014, i zde je hodně co dohánět (podrobné informace o šetření na www.khslbc.cz v sekci Informace/ odbor hygieny dětí a mladistvých).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…