Liberec: Návrh rozpočtu 2016 - více peněz na rozvoj města a vyšší daňové příjmy

23.11.2015 10:00

S výrazně vyšším rozpočtem bude v příštím roce hospodařit Liberec podle návrhu, který odsouhlasili liberečtí radní. Návrh počítá s vyrovnanými příjmy i výdaji ve výši 2,080 miliardy Kč, což představuje oproti letošnímu roku navýšení o zhruba 400 milionů. Nový rozpočet musí ještě schválit zastupitelstvo města.

Liberec: Návrh rozpočtu 2016 - více peněz na rozvoj města a vyšší daňové příjmy
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Po letošním šetření chce město na příští rok vložit mnohem více peněz do Fondu rozvoje – 345 milionů Kč, letos to bylo pouze 132 milionů. Prostředky chce soustředit zejména na financování spoluúčasti projektů z evropských dotací – přes 210 milionů. Radnice rovněž počítá s posílením fondů pro opravy a vybavení školních, kulturních a sportovních zařízení a bytového fondu. Na opravy silnic a chodníků chce město v příštím roce vydat 41 milionů korun. Dalších 6 milionů je připraveno na obnovu parků, dětských hřišť a veřejné zeleně.

„Klíčové je to, že jsme našli způsob, jak naplnit fond na kofinancování evropských projektů v příštích letech. Nerad bych, aby město jako v minulosti vracelo dotace jen proto, že nemělo potřebných 15% na jejich kofinancování. Těchto 210 milionů bude primárně určeno na kofinancování projektů v rámci Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec nad Nisou, jako jsou opravy škol a školek, výstavba sociálních bytů, rekonstrukce bývalé galerie nebo výstavba nového autobusového terminálu. Částka 210 milionů na spoluúčast umožní v následujících letech čerpat evropské dotace v objemu zhruba jedné miliardy Kč,“ vysvětlil náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář.

„Během roku bychom chtěli Fond rozvoje posílit ještě o dalších několik desítek milionů, zejména na opravy škol a komunikací. Záleží ale hodně na tom, jak se bude vyvíjet ekonomická situace a naše daňové příjmy,“ dodal náměstek.

Na splátky dluhu je pro příští rok podle návrhu vyčleněno 158 milionů Kč. Vedení města myslí i na neziskové organizace a občanské aktivity. Pro účelové fondy vyčlenilo rovných 20 milionů, oproti 14 milionům v roce 2015. Nejvíce má jít podle návrhu na sport - stejně jako letos 10 milionů. Polepší si ale ostatní fondy, například ve fondu kultury a cestovního ruchu budou na projekty pro rok 2016 vyčleněny 2 miliony Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

10:28 Jablonec nad Nisou: Vítězové okresních olympiád se setkali na radnici

Jablonecká náměstkyně primátora pro oblast humanitní přivítala v obřadní síni vítěze okresních kol v…