Liberec: Nový průvodcovský okruh vsadí na zajímavosti v okolí Sokolovského náměstí

13.03.2015 12:51

Letní komentované prohlídky libereckých atraktivit, které loni inicioval odbor cestovního ruchu a sportu a které se setkaly s velkým zájmem veřejnosti, budou mít letos pokračování. Nový průvodcovský okruh bude v nadcházející letní sezoně zaměřený na lokalitu Nového Města a zejména na to nejzajímavější v okolí Sokolovského náměstí.

Liberec: Nový průvodcovský okruh vsadí na zajímavosti v okolí Sokolovského náměstí
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

A přípravy už jsou v plném proudu. Více než dvacítka lidí z řad pracovníků odboru cestovního ruchu a sportu, dobrovolníků z programu „Průvodce“ Komunitního střediska Kontakt a externích profesionálních průvodců, kteří spolupracují s Městským informačním centrem Liberec, se v tomto týdnu zúčastnila semináře o liberecké čtvrti Nové Město. Účastníci se dověděli nezbytné informace o historickém urbanismu a zajímavých stavbách v lokalitě Nového Města.

„Toto školení bylo vlastně prvním krokem k realizaci nového průvodcovského okruhu, na který se obyvatelé Liberce a turisté budou moct vydat v době od května do září letošního roku,“ informovala vedoucí Městského informačního centra Liberec Pavlína Kuchtová a dodala, že komentované prohlídky budou zahrnovat například Kostel sv. Antonína, Kostel sv. Kříže, Valdštejnské domky, Základní uměleckou školu či Kino Varšava. „Zájemcům však představíme i méně známé atraktivity, jako třeba nejužší dům v Liberci,“ podotkla Pavlína Kuchtová.

Druhým krokem v přípravě nového průvodcovského okruhu bude na konci března prohlídka interiérů Kostela sv. Kříže, k němuž řekne budoucím průvodcům vše podstatné arciděkan Římskokatolické farnosti arciděkanství Liberec Radek Jurnečka. Pak už budou zbývat jen průvodcovské zkoušky a hned v květnu započnou první prohlídky.

„Letní průvodcovský okruh, kterým navazujeme na úspěšný model z loňského roku, budeme samozřejmě propagovat směrem k veřejnosti. Liberečanům i turistům budou k dispozici informační letáky a reklamy na webu města a městského informačního centra,“ poznamenal náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Skupiny turistů podle něj pravidelně zavítají i do bývalé Galerie U Rytíře v suterénních prostorách radnice, kde se dozvědí informace o známých i zapomenutých dějinách Liberce. „Z mých učitelských zkušeností vím, že vlastní dějiny města znají bohužel velmi málo i sami Liberečané. Myslím, že nastala doba, abychom se toto pokusili změnit. Expozice s příznačným názvem Zapomenuté dějiny by přitom mohla být jednou z cest,“ dodal Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: liberec.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

7:37 Zlín: Škola na Okružní se i nadále pyšní přívlastkem „volejbalová“

ZŠ Okružní na Jižních Svazích se stále pyšní přívlastkem Partnerská škola Českého volejbalového svaz…