Liberec: Přípravný výbor referenda nezajistil členy komisí ve stanovené lhůtě

22.09.2018 21:10

Přípravný výbor, v čele s Janem Korytářem, usiluje celý rok o uskutečnění veřejného referenda v Liberci, o pěti otázkách. Výbor referenda sehnal 8652 podpisů. Úředníci magistrátu v souladu se zákonem o místním referendu, v zákonné patnáctidenní lhůtě, pečlivě návrh posoudili a došli k závěru, že z celkového počtu 8652 odevzdaných podpisů bylo 3183 chybných.

Liberec: Přípravný výbor referenda nezajistil členy komisí ve stanovené lhůtě
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

„Přípravný výbor nedosáhl potřebného počtu 7977 podpisů oprávněných osob, a proto se obrátil se na Krajský soud, aby návrh posoudil. Soud pak v pátek 14. září vydal usnesení o vyhlášení místního referenda v termínu konání voleb do zastupitelstev obcí. V 18.30 hodin toho dne jsme tuto zprávu obdrželi prostřednictvím datové schránky statutárního města Liberec,“ uvádí tajemník libereckého magistrátu Martin Čech.

Na realizaci a organizační zajištění konání místního referenda tak zbývalo 20 dní. Celkem je potřeba 360 lidí do komisí. Magistrát města Liberce, v souladu se zákonem stanovenou povinností, tedy podle ustanovení § 21, odst. 3 zákona č. 22/2004 Sb., o místním referendu, pak neprodleně vyzval zástupce přípravného výboru, aby delegovali členy okrskových komisí, místní a městské komise. „To přesně znamená, aby přípravný výbor zajistil do 87 okrskových komisí po třech členech, do dvou místních komisí tři členy a do městské komise další tři členy. Celkem měl tedy přípravný výbor delegovat 270 osob,“ popisuje dále tajemník Martin Čech.

Primátorovi města Liberce zbývá zajistit 90 lidí (celkový počet tedy 90 + 270= 360) a provést další opatření k realizaci referenda. Tím je míněno pořízení 87 plent, 87 malých a 87 velkých uren, zajištění tisku hlasovacích lístků, proškolení členů komisí a zajištění 87 místností k referendu.

Přípravný výbor referenda pak musí doručit seznam 270 delegovaných osob do komisí ve lhůtě nejpozději 15 dnů před dnem hlasování v referendu, a to v čase do 16.00 hodin. Konkrétně tedy do čtvrtka 20. září 16.00 hodin.

Jde přípravnému výboru a Janu Korytáři skutečně o názor lidí?

„Po stanovené lhůtě liberecký magistrát od přípravného výboru obdržel seznam s počtem 71 delegovaných osob, ze zákonem nařízených 270,“ uvádí tajemník Martin Čech.

„Nyní pro mne ze zákona vyplývá povinnost, abych doplnil chybějící počet členů komisí, a to v termínu před jejich prvními zasedáními, která se konají v pondělí 24. září a ve středu 26. září. Na to, abych zajistil dalších 199 lidí, mám pět dnů, včetně víkendu. Ptám se tedy, zda přípravnému výboru a Janu Korytáři jde skutečně o referendum a názor lidí, když nedelegoval zákonem daný počet členů komisí? Mně z toho plyne jednoznačné ne,“ komentuje primátor města Liberce Tibor Batthyány.

Podmínkou členství v komisi je trvalé bydliště v Liberci, věk nad 18 let a vůle účastnit se práce v komisi pro místní referendum. Zájemci se mohou přihlásit na stránkách města www.liberec.cz v záložce referendum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

19:06 Aš: V cykloparku byl dokončen už čtvrtý singletrail, dlouhý skoro sedm kilometrů

V lesním terénu vrchu Háj byla nedávno dokončena stavba sedm kilometrů dlouhé přírodní trasy pro vyz…