Liberec: Příspěvkové organizace stanovily vlastní vize rozvoje

27.09.2016 15:33

Střednědobou vizi příspěvkových organizací přibližují tzv. strategie rozvoje, na nichž od začátku roku pracovaly neškolské příspěvkové organizace statutárního města Liberec a jejich dozorčí rady.

Liberec: Příspěvkové organizace stanovily vlastní vize rozvoje
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Radní zatím schválili dokumenty Naivního divadla Liberec, Komunitního střediska Kontakt a Centra zdravotní a sociální péče. Zbývající tři organizace přijdou na řadu v říjnu.

Strategie kromě vizí střednědobého rozvoje řeší také další financování zřizovatelem i dalšími zdroji, posílení lidských zdrojů a investiční příležitosti. Každá organizace má přitom stanoveny konkrétní cíle (umělecké, rozsah služby veřejnosti, hospodaření, návštěvnost/ klientela, lidské zdroje, opravy a investice, transparentnost aj.), jak své vize rozvoje autonomně či za podpory svého zřizovatele v dalších letech postupně naplňovat.

„Pokud chceme naše organizace dál rozvíjet, musíme nejprve vědět, jaké příležitosti finanční i investiční se jim nabízejí, jaké vnitřní dluhy je zatěžují či jakými alternativními cestami rozšíření služeb se mohou dále ubírat. Strategie rozvoje tak slouží jako komplexní materiál pro potřeby všech orgánů města i Libereckého kraje v případě, že se podílí na kofinancování provozu organizací, managementu příspěvkových organizací i veřejnosti, tedy samotným uživatelům služeb. Bude teď na nás společně, jak se nám podaří je do roku 2026 naplňovat; některé cíle jsou totiž velmi smělé,“ uvedl náměstek pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

Naivní divadlo si klade za cíl například zvyšovat finanční podporu z veřejných zdrojů města a kraje na provoz, a to každoročně o jeden milion korun, nebo realizovat navržené investice – sociální zařízení (2017), rekonstrukce podlahy a výměna sedadel (do roku 2020) a obnovení fasády (po roce 2020). „Pro divadlo bude také důležité, pokud Poslanecká sněmovna schválí zákon o veřejných kulturních institucích, který by umožňoval, aby je město a kraj zřizovaly společně. Osobně ale obrovskou příležitost vidím v rozšíření festivalu Mateřinka, jehož 25. ročník nás čeká už v roce 2019. Naivní divadlo je totiž naší nejúspěšnější organizací, pokud se týká tuzemských i mezinárodních úspěchů, každoročně přiváží řadu světových ocenění za své inscenace a jeho renomé za hranicemi je ohromující,“ řekl Ivan Langr.

S investicemi počítá také Centrum zdravotní a sociální péče. Plánuje vybudovat nový jednolůžkový pokoj odlehčovací pobytové služby v DPS Burianova, rekonstruovat 72 koupelen v DPS Burianova a Borový vrch na sprchové kouty či upravit budovu jeslí kvůli navýšení kapacity. „Největší náklady by si vyžádaly rekonstrukce koupelen, které se odhadují na zhruba 6 miliónů, a muselo by je investovat samo město. Uvidíme, jestli to v letech 2017 a 2018 bude možné. V plánu je i proškolení nových zaměstnanců bazální stimulaci a zavést tuto metodu do praxe v pobytových službách,“ doplnil Ivan Langr.

Mezi cíle Komunitního střediska Kontakt patří zejména zachování portfolia služeb v současném rozsahu a příprava stěhování organizace do zrekonstruovaného Liebiegova paláce v letech 2019/2020. „U Kontaktu zatím nepočítáme se zavedením registrovaných sociálních služeb, ale spíše s přirozeným rozšiřováním jeho současného záběru, protože jeho primární cílová skupina se také bude rozrůstat. Další možný rozvoj pak bude vázán na podmínky v novém působišti po roce 2020,“ zmínil Ivan Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

13:37 Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel…