Liberec: Síť mateřinek bude mít v reakci na chystanou novelu školského zákona novou podobu

03.12.2015 18:13

Budoucí záměr reorganizace sítě 31 mateřských škol na území města postoupili liberečtí radní k projednání zastupitelstvu města.

Liberec: Síť mateřinek bude mít v reakci na chystanou novelu školského zákona novou podobu
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Návrh je vyvolán chystanou novelou školského zákona, která mj. zavede povinné předškolní vzdělávání do posledního ročníku MŠ, ale především tzv. spádové obvody po vzoru škol základních. Spádové obvody jsou ale se současnou sítí libereckých mateřských škol neslučitelné. Město se proto souběžně snaží dosáhnout toho, aby ministerstvo školství od svého plánu upustilo. To by pak automaticky znamenalo zachování sítě 31 libereckých MŠ v plné šíři.

„Liberecké mateřské školy, tak jak jsou po městě rozmístěny či jakou mají velikost, nejsou na zřízení jednotlivých spádových obvodů uzpůsobeny. Pokud se navrhovaný zákon nezmění, nebo nenajdeme jiné řešení, nezbyde nám než školy reorganizovat, tedy je spojit do větších celků. I v takovém případě ale chceme udělat vše pro to, abychom v mezích možností co nejvíce zachovali finanční autonomii a vzdělávací zaměření současných školek i určitou možnost rodičů si v rámci spádu školku, resp. její detašované pracoviště vybrat,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, sociální věci, cestovní ruch a kulturu Ivan Langr.

Na základě doporučení rezortu školství radní souhlasili s návrhem úpravy sítě MŠ v podobě 10 + 3, což by znamenalo 10 nových celků mateřských škol s odloučenými pracovišti a tři nové integrované ZŠ a MŠ ke stávající ZŠ a MŠ Barvířská. „Musím zdůraznit, že v první řadě jsme hledali taková řešení, která vyhoví novele zákona, tedy budou připravena na zavedení spádových obvodů. Posléze jsme z nich volili tu optimální variantu, která podle nás přináší nejvíce pozitiv a zároveň je zatížena nejmenší mírou rizik. Náš návrh automaticky neznamená, že takto školy skutečně reorganizujeme. Naopak, předkládáme jej zastupitelstvu jen jako budoucí záměr, takže v případě změny zákona či jeho neschválení od něj můžeme i za tři čtyři měsíce snadno ustoupit, aniž bychom do sítě škol už jakkoli sáhli,“ uvedl náměstek Langr. A dodal: „V získaném čase chceme pracovat na detailnějších analýzách a možných modifikacích zvolené varianty, které už ostatně přirozeně vznikají. Osobně ale věřím, že se podaří ministerstvo či poslance přesvědčit, že buď myšlenku spádových obvodů zcela opustí, nebo je do zákona zavedou jen jako dobrovolné.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…