Liberec: Z ulic města zmizela za jediný rok téměř stovka vraků

15.01.2022 14:27 | Tisková zpráva

Bezmála stovku vraků, ale i jinak nezpůsobilých vozidel, odstranilo za necelý rok ze svého katastru město Liberec.

Liberec: Z ulic města zmizela za jediný rok téměř stovka vraků
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Umožnila mu to novela zákona o pozemních komunikacích, díky níž město mohlo poprvé postupovat přísněji proti vlastníkům těchto typů aut. V nově zavedené a úspěšné praxi hodlá Liberec pokračovat i letos.

„Vloni jsme mohli poprvé naplno využít síly této novely a nechat efektivně likvidovat desítky vraků i jinak nezpůsobilých vozidel, která zabírají místa ostatním motoristům a hyzdí prostředí. Je třeba rozlišovat, co jsou úplné vraky a co vozidla bez STK, které se později vraky stanou. Nicméně obojí nemá v ulicích co pohledávat,“ říká náměstek primátora pro technickou správu města a informační technologie Jiří Šolc.

V roce 2021 bylo na území Liberce nahlášeno 31 vraků. Dvanáct z nich si vlastníci po výzvě úřadu sami uklidili. Dalších šestnáct město nechalo odtáhnout a zbylé tři čekají na legislativní lhůty. Odtažená auta čeká dražba nebo likvidace.

U aut bez STK podle náměstka Jiřího Šolce není problém tak viditelný, protože působí stále dojmem „běžných aut“.

„Nicméně ani ona nejsou způsobilá k provozu, a tudíž nemají na komunikaci co pohledávat. Jejich vlastníky proto vyzýváme k nápravě, aby si STK dodělali. Jinak je čeká stejný proces odstranění, jak u vraku. Podobných výzev jsme v roce 2021 odeslali celkem 64, přičemž v 52 případech je vlastníci vyřešili sami. Ostatní jsme nechali odtáhnout,“ vysvětluje náměstek primátora Jiří Šolc s tím, že Liberec hodlá v nově zavedené dobré praxi, jak čistit město od vraků, pokračovat i letos.

„Velký dík za to patří všem mým kolegům a kolegyním, kteří celý ten náročný a byrokratický proces zavedli do praxe, abychom ho mohli úspěšně používat. A to od první výzvy až po odtah či dražbu. Mohu občanům slíbit, že čistit naše město od vraků i dalších aut, které neoprávněně zabírajících místo v našich ulicích, budeme dál i letos,“ dodává náměstek Jiří Šolc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …