Liberec a Žitava chtějí zintenzivnit spolupráci

19.02.2019 17:21

Členové vedení města v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem navštívili ve čtvrtek 14. února partnerské město Žitava, kde se seznámili s představiteli města a prohlédli si zázemí tamních technických služeb.

Liberec a Žitava chtějí zintenzivnit spolupráci
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

"Po nedávné návštěvě Jablonce nad Nisou jsme se vydali do Žitavy, která je pro nás dalším zájmovým městem. Společně se Žitavou můžeme čerpat peníze z přeshraničních fondů Evropské unie. Stačí připomenout, že díky společnému projektu 4 města zachraňují přes hranice se Liberci v loňském roce podařilo vybudovat novou hasičskou zbrojnici v Krásné Studánce," konstatoval primátor Liberce Jaroslav Zámečník s tím, že obě města mají zájem, aby se dosavadní úspěšná spolupráce dál rozvíjela.

Vedení Žitavy bude s napětím čekat na letošní květen, kdy se ve městě kromě několika voleb uskuteční také referendum, které přinese odpověď, zda Žitavané souhlasí s kandidaturou na Evropské hlavní město kultury pro rok 2025. Pokud by Žitavané řekli "ano" a město by letos podalo přihlášku, znamenalo by to pro Žitavu do budoucna větší investice v oblasti kultury. "Společně s městem Žitava bychom rádi vymysleli přeshraniční projekt, který by nám pomohl zrekonstruovat kino Varšava. Na žitavské straně by součástí projektu mohl být kulturní objekt, který patří k divadlu a také potřebuje rekonstrukci. Dohodli jsme se, že se k tomuto tématu vrátíme po proběhnutí žitavského referenda," uvedl primátor Liberce.

Obě města již společně realizují společný přeshraniční projekt ALiZi (Aglomerace Liberec – Žitava), jehož cílem je zintenzivnění a strategické nasměrování spolupráce mezi Libercem a Žitavou. Výsledkem má být mj. silnější přeshraniční provázanost v oblastech bydlení, pracovního trhu atd. V rámci projektu by měla vzniknout také statistická srovnávací publikace obou měst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

7:17 Česká Lípa: Schránka v podstavci sochy Lenina ukrývala zakládací listinu i noviny

Téměř třicet sedm let ležela pod kamenným podstavcem sochy V.I. Lenina, která stála v prostranství p…