Liberec stanovil cíle a nástroje pro boj s korupcí

29.06.2015 16:32

Liberecká radnice už má konkrétní představu, jak chce v dalších letech bojovat s korupcí.

Liberec stanovil cíle a nástroje pro boj s korupcí
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Druhá strana náměstí s Ještědem v pozadí

Tvůrci nové protikorupční strategie totiž veřejně představili více než 40 dílčích cílů strategie a také takřka 75 konkrétních nástrojů, s jejichž pomocí chtějí vylepšit chod a pověst celé skupiny statutárního města. Ta kromě samotného úřadu zahrnuje i politické vedení města, příspěvkové organizace a municipální obchodní společnosti.

„Snažili jsme se stanovit takové cíle a nástroje, které nebyly v původní strategii z roku 2012 vůbec zahrnuty, nebo zůstaly jen na papíře, a které jsou podle našeho názoru realizovatelné v praxi. V řadě případů jsme se inspirovali i v jiných městech, přinášíme ale snad i zcela původní náměty, jako je třeba osoba protikorupčního ombudsmana či zveřejňování podkladů z rady města,“ vysvětlil náměstek primátora pro školství, kulturu, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr s tím, že podrobný dokument je veřejnosti k dispozici na webových stránkách města v sekci Protikorupční portál (http://www.liberec.cz/files/prilohy/globalni-dilci-cile-pk-strategie-po-verejnem-projednani.pdf).

S vymezením cílů přitom městu pomohly tři protikorupční organizace – Oživení, Frank Bold a Krajské protikorupční pracoviště, které také budou na podzim text po jeho dokončení oponovat. Následně jej bude moci opět posoudit veřejnost a teprve až poté je ke schválení dostanou orgány města. „V průběhu prací chceme cíle představit jak pracovníkům radnice, tak zaměstnancům obchodních společností a příspěvkových organizací, kteří musejí mít dostatečný prostor k obeznámení i k případným dotazům. Bez jejich pomoci totiž nebude strategie v praxi fungovat, nebo jen špatně. Součástí strategie bude i podrobný implementační plán, tedy vlastně jízdní řád zavádění a vyhodnocování změn v následujících letech, protože některé kroky plánujeme jako postupné,“ uvedl náměstek Langr.

Nová strategie se dotkne celkem osmi oblastí: politického vedení města, samosprávy, státní správy, obchodních společností, velkých příspěvkových organizací, přidělování dotací, veřejných zakázek a radničního zpravodaje. Některá opatření už přitom radnice zavedla v minulých měsících, jiné chce stihnout ještě do konce letošního roku. „Například většina komisí i výborů už pořádá veřejná jednání, k dispozici na webu je také jejich kompletní dokumentace. Od konce léta chceme také dávat k dispozici materiály z rady města, budeme rovněž již brzy zveřejňovat všechny smlouvy, které město uzavře, v centrálním registru ministerstva vnitra,“ dodal náměstek Langr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

11:17 Prostějov: Botanická zahrada se připravuje na oslavy

V rámci příprav oslav 90. výročí založení Botanické zahrady Petra Albrechta v Prostějově, které se u…