Lipník nad Bečvou: Oslavy 100. výročí vzniku Československa

02.11.2018 16:05

Oslavy 100. výročí vzniku Československa proběhly v Lipníku nad Bečvou, stejně jako na většině míst republiky, o posledním říjnovém víkendu.

Lipník nad Bečvou: Oslavy 100. výročí vzniku Československa
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

V sobotu 27. října se obyvatelé Lipníka sešli na nádvoří zámku, odkud společně vyšli a byli součástí Lampiónového průvodu končícího na náměstí T. G. Masaryka. Při vzpomínkovém aktu, za přítomnosti starosty města Miloslava Přikryla, pronesl proslov náměstek hejtmana Pavel Šoltys, v němž odkazoval na hodnoty, které nám zakladatelé Československa zanechali. Akce byla zakončena slavnostním ohňostrojem.

V neděli 28. října v podvečerních hodinách proběhla za KD Echo výsadba STROMU SVOBODY a město se tak zapojilo do celostátní akce „Stromy svobody 1918 – 2018“, kterou zaštítila Nadace Partnerství. Za přítomnosti představitelů města, starosty Miloslava Přikryla a místostarostky Dany Navrátilové, senátorky Jitky Seitlové a zastupitelů města vysazena lípa srdčitá. Následovala československá hymna v podání Pěveckého sdružení moravských učitelů (PSMU), jejichž koncert poté následoval.

Zároveň také proběhl křest nové knihy „Lipník nad Bečvou a Lipensko v Záhorské kronice“. Publikaci vydala Městská knihovna Lipník nad Bečvou a je volným pokračováním knih, které město Lipník nad Bečvou vydalo v předchozích letech. Autorkou knihy je PhDr. Michaela Kokojanová. Knihu si můžete zakoupit v Turistickém informačním centru. Cena knihy je 149 Kč.

V 19 hodin začal koncert proslovem pana starosty odkazujícím na osobnosti města Lipník, kteří se zasloužili o vznik Národního výboru a vyhlášení Československa ve městě, především na osobnost dr. Václava Vítka. Poté následoval samotný koncert pro Československo v podání již zmíněného PSMU pod taktovkou Jiřího Najvara. Členové PSMU pocházejí z míst roztroušených po celé Moravě, od Českého Těšína až po Břeclav a původním povoláním jsou většinou učitelé. Zazněly skladby Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů a jiných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…