Lipník nad Bečvou: Oslavy 100. výročí vzniku Československa

02.11.2018 16:05

Oslavy 100. výročí vzniku Československa proběhly v Lipníku nad Bečvou, stejně jako na většině míst republiky, o posledním říjnovém víkendu.

Lipník nad Bečvou: Oslavy 100. výročí vzniku Československa
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

V sobotu 27. října se obyvatelé Lipníka sešli na nádvoří zámku, odkud společně vyšli a byli součástí Lampiónového průvodu končícího na náměstí T. G. Masaryka. Při vzpomínkovém aktu, za přítomnosti starosty města Miloslava Přikryla, pronesl proslov náměstek hejtmana Pavel Šoltys, v němž odkazoval na hodnoty, které nám zakladatelé Československa zanechali. Akce byla zakončena slavnostním ohňostrojem.

V neděli 28. října v podvečerních hodinách proběhla za KD Echo výsadba STROMU SVOBODY a město se tak zapojilo do celostátní akce „Stromy svobody 1918 – 2018“, kterou zaštítila Nadace Partnerství. Za přítomnosti představitelů města, starosty Miloslava Přikryla a místostarostky Dany Navrátilové, senátorky Jitky Seitlové a zastupitelů města vysazena lípa srdčitá. Následovala československá hymna v podání Pěveckého sdružení moravských učitelů (PSMU), jejichž koncert poté následoval.

Zároveň také proběhl křest nové knihy „Lipník nad Bečvou a Lipensko v Záhorské kronice“. Publikaci vydala Městská knihovna Lipník nad Bečvou a je volným pokračováním knih, které město Lipník nad Bečvou vydalo v předchozích letech. Autorkou knihy je PhDr. Michaela Kokojanová. Knihu si můžete zakoupit v Turistickém informačním centru. Cena knihy je 149 Kč.

V 19 hodin začal koncert proslovem pana starosty odkazujícím na osobnosti města Lipník, kteří se zasloužili o vznik Národního výboru a vyhlášení Československa ve městě, především na osobnost dr. Václava Vítka. Poté následoval samotný koncert pro Československo v podání již zmíněného PSMU pod taktovkou Jiřího Najvara. Členové PSMU pocházejí z míst roztroušených po celé Moravě, od Českého Těšína až po Břeclav a původním povoláním jsou většinou učitelé. Zazněly skladby Bedřicha Smetany, Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů a jiných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

16:31 Litoměřice: V nemocnici bude preventivní akce v rámci boje proti mozkové mrtvici

Krajská zdravotní se již tradičně připojuje ke Světovému dni boje proti mozkové mrtvici, který probí…