Lipník nad Bečvou: Regenerace lesoparku u Bečvy

17.01.2019 12:16

Na začátku letošního roku byly zahájeny práce na regeneraci lesoparku u Bečvy, která má za cíl posílení funkčnosti krajinných prvků a zlepšení kvality prostředí v návaznosti na významný krajinný prvek řeky Bečvy.

Lipník nad Bečvou: Regenerace lesoparku u Bečvy
Foto: mesto-lipnik.cz
Popisek: Lipník nad Bečvou

Regenerací lesoparku dojde k zachování a rozšíření biotopů pro ptáky a drobný hmyz, posílení keřového patra a rozšíření potravní nabídky pro živočichy, ptáky a drobný hmyz. Stávající zeleň v lesoparku je tvořena převážně listnatými stromy, a to jak solitérními, tak stromy ve skupinách a v porostech. Práce začaly kácením stromů; jedná se o stromy suché, zdravotně poškozené a kompozičně nevhodné, náletové dřeviny a přestárlé keře. Současně s kácením se začalo s provedením vhodných pěstebních opatření dřevin, která zahrnují řezy stromů, keřů a instalaci bezpečnostních vazeb v korunách stromů. Větve z pokácených stromů a ořezů budou následně štěpkovány a použity pro zásyp navržených pěšin. Koncepce řešení lesoparku je vytvářena s ohledem na charakter krajinného prostředí s použitím výhradně domácích a stanovištně vhodných druhů dřevin. Výsadba se v jednotlivých částech lesoparku liší.

V některé části jsou navrženy ovocné sady, jinde aleje listnatých stromů nebo jejich solitéry. Druhově budou vysazeny jabloně, hrušně, švestky, ořešáky, vrby, duby, javory, lípy, habry. Doplněno bude v některých lokalitách keřové patro, tvořené převážně druhy kvetoucími a plodícími pro ptáky, motýly, drobný hmyz a savce. Pro zvýšení biologické rozmanitosti lokality budou vytypované stromy ponechány na dožití v podobě torza.

Dále je v prostoru lesoparku navrženo boukoviště, zimoviště drobné fauny a 20 ks ptačích budek pro drobné ptactvo. V rámci akce budou provedeny štěpkové pěšiny lemované dřevěnou obrubou, osazeny lavice a odpadkové koše.  Regeneraci lesoparku provádí firma. Zahradnické úpravy s.r.o. z Brna a na akci máme přislíbenou finanční podporu  z Operačního programu životní prostředí OPŽP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…