Litoměřice: Gripeny uctily památku generála Františka Chábery

03.11.2019 16:07

Včera v 15 hodin zaburácely nad litoměřickým hřbitovem dvě nadzvukové stíhačky Gripen. Letci z 211. taktické letky z Čáslavi uctili památku generálmajora Františka Chábery, čestného občana města Litoměřice.

Litoměřice: Gripeny uctily památku generála Františka Chábery
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Na hrdinu, který ve II. světové válce bojoval za svou vlast, přišlo zavzpomínat mnoho obyvatel Litoměřic společně s vedením radnice a litoměřickým biskupem Mons. Janem Baxantem. Pietní akt také připomněl blížící se Den válečných veteránů a Památku zesnulých.

Biskup Jan Baxant i starosta Ladislav Chlupáč se během svých proslovů shodli na tom, že největším darem je položení života za druhé. "Ne nadarmo je František Chabera čestným občanem Litoměřic," konstatoval u hrobu generála Chábery starosta Chlupáč, který zároveň ocenil i velkou účast občanů na pietním aktu. "Všem přítomným patří velký dík," ocenil starosta.

František Chábera byl letcem jednotek RAF (Royal Air Force). Místo poděkování se však po skončení války dočkal žaláře a dlouhodobé perzekuce ze strany komunistického režimu. Rehabilitován byl až po sametové revoluci roku 1989. Dne 21. října to bylo již 20 let, co nás František Chábera opustil. Jeho jméno nese 211. taktická letka a litoměřický most přes řeku Labe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…