Litoměřice: Město dostalo zavlažovací vaky pro stromy

22.05.2020 20:21

Město Litoměřice dostalo ve čtvrtek 21. května od společnosti Energie Holding a.s. 19 zavlažovacích vaků pro stromy. Slavnostní předání a instalace prvních z nich proběhly v Palachově ulici poblíž kina Máj.

Litoměřice: Město dostalo zavlažovací vaky pro stromy
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

„Z našeho pohledu jde o smysluplnou akci, která může městu pomoci a přinese i radost občanům v podobě zeleně. Chceme město i nadále podporovat. Měli jsme na stole například projekt Motýlí louka, na který hledáme vhodné prostory. Co se týče zelenějšího města, tak pracujeme na dalších projektech, které by měly pomoci snižování emisní zátěže a prachu,“ sdělil Libor Štěpán, předseda představenstva litoměřické pobočky Energie Holding a.s., který vaky dnes předal starostovi Ladislavu Chlupáčovi. Pokud by město tyto vaky v současné době zakoupilo, při variantě 2x10 kusů by zaplatilo zhruba 15 tisíc korun, včetně DPH.

Jedna zálivka do vaku je 55 litrů vody a v této době se provádí dvakrát týdně. Vaky městu oproti běžným závlahám šetří náklady. „Pomáhají mladým stromům po výsadbě. Jejich výhodou je, že voda jde přímo ke kořenům, nerozlévá se kolem a strom dostane přesně to, co potřebuje,“ uvedla Lenka Brožová z odboru životního prostředí MěÚ Litoměřice s tím, že vaky dřeviny chrání i proti psům.

Vaky jsou v Litoměřicích od roku 2018. Pět z nich již bylo bohužel zničeno nebo odcizeno. Město jich do letošního roku zakoupilo 160 a jsou rozmístěny po celém městě. V současné době je jejich počet dostačující a jejich lokace se mění podle stárnutí stromů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…