Litoměřice: Pražský primátor napravil historickou křivdu

18.05.2011 16:47

Osobně napravit historickou křivdu přijel do Litoměřic pražský primátor Bohuslav Svoboda. 15. května se totiž u sochy Karla Hynka Máchy zúčastnil prvního kulturního programu, který u Myslbekovy sochy velkého českého romantika pořádaly občanské sdružení Salva Guarda, Nadační fond Kalich Alexandra Vondry a Klub pražských spisovatelů.

Litoměřice: Pražský primátor napravil historickou křivdu

„Jsem rád, že do Litoměřic byla vrácena socha, která sem původně patřila," připomenul primátor fakt, že velmi zdařilé dílo Josefa Václava Myslbeka nakonec usadil spolek Svatobor na Petřín, přestože bylo původně tvořeno pro Litoměřice. Tedy místo, kde Mácha ukončil svou životní pouť.

Recitovat Máchovy verše přijel do Litoměřic vynikající herec, konferenciér a recitátor Otakar Brousek starší, kterého zhruba dvě stovky posluchačů ocenily dlouhotrvajícím potleskem. Součástí komponovaného pořadu byla i výstava výtvarných prací studentů gymnázia na téma Máchovy portréty a recitace tvorby litoměřických básníků. Lidé si vyslechli zhudebněnou báseň keblického básníka Pavla Hlušičky interpretovanou Petrem Suchomelem, s Folklórní flórou se představil Václav Jiří Pavlis. Na závěr programu básně inspirované litoměřickým krajem, doplněné o tóny heligonky, přednesl František Jindřišek.

Lidé, kteří přispěli do veřejné sbírky na pořízení odlitku bronzové sochy K.H.Máchy, zde obdrželi o.s. Salva Guarda právě vydanou publikaci, jež připomíná strastiplnou, sto let trvající cestu slavného díla do Litoměřic. Obsahuje texty Evy Břeňové, fotografie Karla Pecha i jmenný seznam dárců s poděkováním. Na její vydání finančně přispělo město Litoměřice. K dostání je v hotelu Salva Guarda.

Dálší zprávy z Litoměřic čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: litomerice.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…