Litoměřice: První etapa rekonstrukce Kalicha bude zahájena příští rok

12.12.2019 8:38

Unikátní projekt rekonstrukce vyhlídkové věže Kalich, která je nejnavštěvovanější památkou města Litoměřice, se v příštím roce posune do další fáze. Bude zahájena první etapa renovace krovu. Dožilé prvky krovu nahradí dřevo, které bylo v letošním roce zpracováno jedinečným postupem.

Litoměřice: První etapa rekonstrukce Kalicha bude zahájena příští rok
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Kmeny, jež budou použity na opravu, se v srpnu po 2,5měsíčním máčení v Labi pod jezem v Českých Kopistech plavily po řece na Lodní náměstí, kde byly očištěny a převezeny na Mírové náměstí. Před zraky veřejnosti tu tesaři z firmy Tesařství Čenda historickými metodami dřevo téměř do konce září opracovávali. Druhá část kmenů, které se máčely v Záhořanském rybníku, byla vylovena koncem října a přemístěna do bývalých kasáren Pod Radobýlem k otesání. Zde se také nachází otesané kmeny z Mírového náměstí.

V současné době bylo dokončeno zpracování projektové dokumentace první etapy. „Ta zahrnuje výměnu a náhradu dožilých prvků v nejnižší části krovu, jako jsou pozednice, kráčata, zhlaví krokví,“ informoval Ladislav Pošík, stavební technik Odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích. Druhá etapa, která řeší opravu vazby a podstřešní konstrukce, by měla proběhnout na přelomu let 2020 a 2021. Celý proces obnovy završí v roce 2021 kompletní výměna střešní krytiny.

Celkové náklady na rekonstrukci věže jsou vyčísleny na 10 milionů korun. Město Litoměřice nyní jedná o případných dotacích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…