Litoměřice: Technickým klubem, slavícím deset let činnosti, již prošly stovky dětí

06.06.2022 12:59 | Tisková zpráva

Deset let činnosti oslavil Technický klub mládeže (TKM), fungující v Litoměřicích při Domu dětí a mládeže Rozmarýn. Stalo se tak prostřednictvím prezentace činnosti jednotlivých sekcí a navazujícího společenského setkání v sále v hradu.

Litoměřice: Technickým klubem, slavícím deset let činnosti, již prošly stovky dětí
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

V průběhu něj zakladatel klubu a nositel myšlenky Jiří Rudolf poděkoval všem 26 lektorům, kteří nejen děti, ale už i dospělé učí technickým dovednostem, a městu Litoměřice v čele se starostou Ladislavem Chlupáčem za dlouhodobou podporu činnosti. „Starosta byl před deseti lety prvním, kdo pochopil, že je třeba rozvíjet technické vzdělávání dětí. Té myšlenky jsem se ihned chopil a přijal nabídku města vybudovat v bývalém bytě školníka v Máchově škole technický klub,“ připomněl Jiří Rudolf nelehké začátky, kdy začínal se třemi lektory a čtrnácti dětmi.

Zájem dětí však rychle narůstal, a město proto hledalo kapacitně vhodnější prostory. Projekt přestavby objektu u pokratických závor, kde později vznikl nový sběrný dvůr, z mnoha důvodů nevyšel. Hledání však bylo korunováno úspěchem. Před několika lety se TKM přestěhoval do části objektu, v němž sídlí i Soukromá základní škola Lingua Universal. Dnes zde obývá již celé jedno patro. „Nyní nás stabilně navštěvuje 160 dětí. Navíc ale spolupracujeme se šestnácti školami nejen z Litoměřice, ale z celého okolí. Chystá se k nám i děčínské gymnázium,“ poukázal na rostoucí zájem Jiří Rudolf.

Díky spolupráci se školami ročně projde klubem kolem čtyř stovek dětí, jimž lektoři pomáhají rozvíjet technické dovednosti. Oblíbené jsou i příměstské tábory. Výsledkem správného vedení jsou desítky absolventů technicky zaměřených středních škol a univerzit, ale i ceny, které mládež získává v soutěžích tohoto charakteru. „Mám dvě děti, pro které jsem hledal technicky zaměřený kroužek. A našel jsem ho až v Litoměřicích. Tak moc se mi v tomto městě a ve zdejším technickém klubu zalíbilo, že jsem se stal jeho lektorem,“ neskrýval nadšení lektor merkurové sekce TKM Robert Soor, který žije s rodinou na Teplicku.

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí

Kromě merkurové funguje při TKM i řada dalších odborných sekcí: robotika, šperkařství, IC, funkční a plastikové modelářství, šicí dílna, 3D tisk, elektrotechnika, stavba hudebních nástrojů a laboratoř fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského. Základním rozdílem mezi tradičním kroužkem a konceptem TKM je možnost volného přecházení mezi sekcemi a spolupráce mezi jednotlivými účastníky.

Velkému zájmu se těší také sdílená řemeslná dílna otevřená veřejnosti. Málokdo má totiž doma nářadí nebo znalosti pro kreativní projekty. Sdílna nabízí všeho dostatek pro každého, kdo má zájem tvořit.

TKM, disponující technickým vybavením za 2,5 milionu korun, je otevřen ve všední dny od 16 do 19 hodin. Dle potřeby je otevřen i o víkendech. „Zájem o technické obory musíme v dětech pěstovat již od útlého mládí. Bylo chybou, když základní školy opustily koncept dílen a rukodělných činností. Proto mě těší, že ve spolupráci s šikovnými lektory TKM se v Litoměřicích daří tento trend obracet k lepšímu,“ uvedl Ladislav Chlupáč, starosta města, které je i spoluorganizátorem veletrhu technického vzdělávání probíhajícího na Zahradě Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…