Litoměřice: Začaly Hasičské slavnosti, na náměstí se představí stovky hasičů

10.06.2022 20:27 | Tisková zpráva

V pátek dopoledne začal programem na výstavišti Zahrada Čech 8. ročník Hasičských slavností. Do Litoměřic přijeli nejen hasiči z celé republiky, ale také z Maďarska, Polska nebo Slovenska. Dohromady dorazily bezmála dvě stovky sborů dobrovolných hasičů a příslušníci Hasičského záchranného sboru a příslušníci HZS podniků.

Litoměřice: Začaly Hasičské slavnosti, na náměstí se představí stovky hasičů
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Na výstavišti je k vidění 216 kusů různé hasičské techniky, a to od té nejstarší, až po tu nejmodernější. Vůbec nejstaršími exponáty, které mohou návštěvníci Hasičských slavností obdivovat, jsou ruční přenosná stříkačka a kárová stříkačka z roku 1868. Mezi požárními veterány jsou k vidění i koněspřežné stříkačky, přičemž nejstarší je z roku 1879. Kromě nablýskaných historických vozů přijela také moderní technika.

„Zajímavostí jistě budou speciální hasičská vozidla se zvýšenou odolností proti výbuchu s takzvanou balistickou ochranou, dále pak speciály z chemického průmyslu s hasicím ramenem o výšce 20 metrů a výkonu 6 tisíc litrů za minutu,“ přiblížila Nicole Studená, tisková mluvčí Hasičských slavností. Na místě je také speciální vůz pro zásah na letištích nebo výšková technika. Návštěvníci se o výkonu techniky budou moci přesvědčit i dynamických ukázkách, které proběhnou také během soboty.

Sobotní program navíc zahrne velkolepý průvod, kdy z Mírového náměstí okolo 11,30 vyrazí přes dva kilometry dlouhý zástup, kde bude zařazeno přes sto kusů techniky a v pojedou v něm také koňská spřežení, nejvíce v historii Hasičských slavností. „V sobotu večer si nenechte ujít ukázky a zajímavý program na Lodním náměstí. Svou techniku tam v praktických ukázkách na Labi předvede Hasičský záchranný sbor spolu s leteckou službou Policie ČR a Armádou ČR,“ doplnila Nicole Studená.

Slavnosti na Lodním náměstí vyvrcholí v 22 hodin hasičskou hudební fontánou. Jedná se o vodní a světelnou show stříkanou hasičskými proudnicemi s dostřikem až 120 metrů a výškou fontány přes 67 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Praha 2 má nový poesiomat

19:06 Praha 2 má nový poesiomat

Návštěvníci Sadů Svatopluka Čecha na Vinohradech mají od včerejšího dne novou atrakci – hrací skříňk…