Litoměřice: Zástupci Evropské komise navštívili geotermální centrum

19.05.2019 20:27

Zástupci Evropské komise (EK) navštívili právě dokončené Centrum pro výzkum geotermální energie Ringen, které bude slavnostně otevřeno 4. června.

Litoměřice: Zástupci Evropské komise navštívili geotermální centrum
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Delegaci v čele s Jurajem Nociarem, vedoucím kabinetu místopředsedy Evropské komise a komisaře pro energetickou unii Maroše Šefčoviče, přivítali starosta Ladislav Chlupáč společně s místostarostou Karlem Krejzou a profesorem Tomášem Fischerem z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, který je zároveň ředitelem centra.

Juraj Nociar ocenil v rámci diskuse přínosy litoměřického projektu. Oproti jiným totiž neřeší jen problém Ústeckého kraje či Česka, ale může být aplikován i v jiných lokalitách Evropské unie s vhodnými geologickými podmínkami, kde řeší podobný problém - náhradu hnědého uhlí jako již nevyhovujícího zdroje vytápění.

Geotermální projekt, jehož nositelem je Univerzita Karlova, byl označen za velmi dobře připravený a má tedy šanci získat potřebné financování z evropských zdrojů. EU totiž hodlá podporovat strádající průmyslové regiony v době, kdy se bude snižovat objem těžby uhlí, a podporovat nové technologie pro výrobu energie.

Kromě Litoměřic navštívila delegace Evropské komise i uhelnou elektrárnu Prunéřov, která by za zhruba 20 let měla ukončit svou činnost, prohlédla si mostecké jezero, které je označováno za ukázku možného způsobu řešení zahlazování stop po těžbě, a další místa v kraji.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

19:27 Plzeň: Začíná stavba vodovodu a kanalizace v Malesicích, hotovo bude do léta 2027

Plzeňská vodárna zahájila stavbu kompletní realizace nové veřejné infrastruktury v plzeňském městské…