Litoměřice mají schválený rozpočet pro rok 2023

25.12.2022 17:02 | Tisková zpráva

Rozpočet města Litoměřice na příští rok je schválený. Na jeho podobě se shodli zastupitelé na zasedání, konaném v sále litoměřického hradu. Celkové výdaje dosáhnou 751 milionu korun, příjmová část počítá s financemi ve výši 687 milionů korun. Schodek ve výši 64 milionů město pokryje z vlastních zdrojů.

Litoměřice mají schválený rozpočet pro rok 2023
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Na deficit rozpočtu mají vliv výdaje na plánované investice a to, jak je v případě dotačních akcí poskytovatelem nastaveno proplácení dotace nebo nutné předfinancování. I přesto město zvládne chystané investice financovat i nadále bez úvěrů, pouze z vlastních zdrojů a rezerv. Běžný rozpočet, tedy rozpočet na chod úřadu a příspěvkových organizací, je naopak přebytkový. „V běžném rozpočtu je na straně výdajů promítnuto i zvýšení nákladů za energie, které jsou o 40 milionů korun vyšší než v letošním roce,“ upozornil starosta Litoměřic Radek Löwy. 

Vedoucí ekonomického odboru města Iveta Zalabáková přiblížila, že nejvýznamnější investicí příštího roku je regenerace budovy B v bývalém pivovaru. „V rozpočtu pro příští rok je na tento projekt vyčleněno zhruba 60 milionů korun. Přičemž dotace činí bezmála 33 milionů korun, zbývajících 27 milionů město uhradí ze svého,“ uvedla Iveta Zalabáková a doplnila, že mezi další důležité investice se řadí také pokračující rekonstrukce objektu staré radnice, která je sídlem oblastního muzea. Rozpočet je v tomto případě přibližně 10 milionů.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

K podstatným investicím nadcházejícího roku dále patří vybudování nové komunikace a inženýrských sítí v ulici Karolíny Světlé za 15 milionů korun. A také nové komunikace v ulicích Jarní a Trnková ve výši 7,2 milionu korun. „V ulicích Jarní a Trnková vznikne nová komunikace pro přibližně 13 rodinných domů. V ulici Karolíny Světlé je 17 pozemků pro výstavbu rodinných domů. Pouze osm je ve vlastnictví města. Tyto parcely budou prodány formou veřejné dražby. Ostatní pozemky budou napojeny na stávající inženýrské sítě za předpokladu uzavření smlouvy o spolufinancování,“ vysvětlila Venuše Brunclíková, vedoucí odboru územního rozvoje.

I v roce 2023 město počítá s podporou kultury, sportu, sociálních služeb a s financováním participativního rozpočtu, který bude letos navýšen na 1 milion korun. Oproti minulým letům tak občané Litoměřic mohou na své nápady, které povedou ke zlepšení veřejného prostranství města, získat o 800 tisíc korun více. „V oblasti kultury, sportu, volného času a sociální oblasti vyhlašovala rada města nové dotační programy. Pravidla pro přidělování byla pouze mírně upravena, finanční alokace zůstávají přibližně stejné. V oblasti sportu jsme se řídili schválenou Koncepcí rozvoje sportu, která je platná ještě v příštím roce,“ poznamenal starosta s tím, že vedení města společně s komisí sportu bude v příštím roce připravovat pravidla nová.

„Participativní rozpočet jsme navýšili na 1 milion korun, tak aby bylo možné realizovat i větší projekty, se kterými veřejnost přijde a popřípadě zrealizovat i projekty, na které se nedostalo v minulých letech,“ dodal Radek Löwy. Místostarosta Petr Panaš doplnil, že projekty z uplynulých ročníků participativních rozpočtů, které neuspěly, ale byly by pro město přínosem, se nacházejí v takzvaném zásobníku. „Pokud budou zbývat peníze a prokáže se jejich smysluplnost, tak po těchto projektech automaticky sáhneme. Přičemž nemusí být financovány přímo z participativního rozpočtu, ale i z rozpočtu města,“ uvedl Petr Panaš a vysvětlil, že se to týká projektů, jež jsou navrženy spíše obecně než konktrétně.

V rozpočtu na příští rok nejsou zatím zahrnuty některé investiční akce, které by město rádo realizovalo. Do rozpočtu budou zapojovány postupně podle fáze projektové připravenosti. Některé mohou přecházet i do dalších let. Jedná se například o projekt vybudování prostupného bydlení v objektu ubytovny v Želetické ulici, který si vyžádá přibližně 55 milionů korun. Realizovat se bude pouze v případě získání dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…