Litomyšl: ArchiMyšl připomene nejen 450. narozeniny zámku

10.09.2018 19:54

Oslava Světového dne architektury se v Litomyšli již posedmé koná pod názvem ArchiMyšl. Maratón akcí začíná již ve čtvrtek 27. září a končí v pondělí 1. října. Věříme, že i tentokrát si z bohaté nabídky vyberete a přidáte se k oslavě svátku architektury a designu.

Litomyšl: ArchiMyšl připomene nejen 450. narozeniny zámku
Foto: Archiv
Popisek: Litomyšl

Již v roce 1996 bylo na shromáždění Mezinárodního svazku architektů dohodnuto, že se bude každý rok první říjnové pondělí připomínat jako Světový den architektury. Oslava tohoto důležitého svátku se v Litomyšli koná posedmé pod názvem ArchiMyšl. Maratón akcí začíná již ve čtvrtek 27. září a končí v pondělí 1. října. Věříme, že i tentokrát si z bohaté nabídky vyberete a přidáte se k oslavě svátku architektury a designu. Hlavním tématem letošního ročníku budou 450. narozeniny zámku Litomyšl, ale určitě nepůjde o jediné téma, o kterém se bude mluvit.

Poznej svého svatého a další osobnosti dějin
V předvečer Dne české státnosti, ve čtvrtek 27. září, se bude na Smetanově náměstí konat odpolední happening s názvem Poznej svého svatého a další osobnosti dějin. Následovat bude v 16.30 setkání na Toulovcově náměstí, na kterém spolu s litomyšlskými duchovními poděkujeme za minulost a poprosíme za budoucnost nejen našeho města.

Páteční rozjezd
Od pátku do neděle můžete přijít do chrámu Nalezení sv. Kříže na projekci filmu o revitalizaci zámeckého návrší. Páteční sedmnáctá hodina patří jako vždy vernisáži výstavy v regionálním muzeu. Výstava Zámek 1568 – 450 let od položení základního kamene zámku v Litomyšli představí vývoj zámku, jeho majitele i celou řadu málo známých zajímavostí či utajených skutečností. Na 19.00 hodin jsme pro vás připravili komentovanou prohlídku nově rekonstruovaného kina Sokol a poté projekci filmu Cesta kolem zámku s Olbramem Zoubkem. A ve 20.30 můžete přijít na noční architektonickou prohlídku zámeckého návrší.

Sobota ve znamení otevřených dveří, prohlídek a besed
Jsme rádi, že vás v rámci sobotního programu můžeme pozvat i do objektů běžně nepřístupných. Od 10 do 12 si můžete prohlédnout interiér univerzitní knihovny v přístavbě piaristické koleje, od 10 do 17 hodin ateliéry Fakulty restaurování. V 10 a v 11 hodin nevynechejte prohlídku bývalé Augustovy tiskárny, kterou snad v rukou nových majitelů čekají lepší časy. Ani letos nebude chybět oblíbená komentovaná projížďka po stavbách moderní architektury v Litomyšli. Průvodcem nám bude opět městská architektka Zdeňka Vydrová a nepřijdete ani o malou svačinku, která je v ceně jízdenky (80 Kč). Z kapacitních důvodů doporučujeme registraci v IC předem.
Na čtrnáctou hodinu je připravená komentovaná prohlídka s názvem Zámek Litomyšl pohledem stavitele. Průvodcem bude Eliška Racková z NPÚ Pardubice, která návštěvníky zavede především do běžně nepřístupných prostor včetně krovů. V 16.00 můžete přijít do Coworkingu kočárovna Na víno se Zdeňkem Sklenářem na téma 1art a 2art, Z pohádky do pohádky a další projekty.

Na pivo nejen s architekty na téma historický vývoj zámeckého návrší
V sobotu od 18 hodin vás opět zveme na pivo s architekty – tentokrát do Výstavního sálu zámeckého pivovaru (vchod přes dvoreček pivovaru). Hlavním tématem besedy, kterou bude moderovat Pavlína Kvapilová, bude vývoj zámeckého návrší od položení základního kamene až do současnosti. Úvodní slovo bude mít architektka a autorka výstavy v regionálním muzeu Eliška Racková. Myslíte si, že se soudobá obnova zámeckého návrší povedla? Je správně odstěhovat dětský pavilon z areálu památky UNESCO? Mají se v památce 450 let staré pořádat akce? Přijďte se zeptat – vstup je volný a první sud piva opět zdarma.
Součástí večera bude i představení nové platinové mince, kterou Česká mincovna vydává při příležitosti oslav 450. zámeckých narozenin. Slavnosti se zúčastní i autorka mince, Lenka Nebeská. Platinová mince o váze 31,1 gramů a průměru 37 mm je k dispozici za cenu 47.950 korun, a to v provedení proof. Jde o pátou platinovou minci v pořadí z cyklu České památky UNESCO. V rámci sady již byla představeny tyto mince: Historické centrum Českého Krumlova, Lednicko-valtický areál, Holašovice a Zahrady a zámek v Kroměříži. Emise je vždy limitována počtem 100 kusů.

Druhý Městský swingový ples v teniskách
Zdá se, že myšlenka celoročních Lázní ducha se vám líbí. Dokladem byla i atmosféra loňského Městského swingového plesu v teniskách. Proto jsme se rozhodli v pořádání této akce pokračovat. Sejdeme se v sálech na zámeckém návrší, hrát bude swingová kapela The Mole´s Wing Orchestra a tančit i swing vyučovat taneční skupina Swing Busters. A přijďte v teniskách – uvidíte, jak se budete cítit pohodově a jak dobře se vám bude swingovat.

Neděle a pondělí ve znamení prohlídek a besed
V neděli dopoledne je pro vás připravená komentovaná prohlídka Zámecký pivovar za časů Františka Smetany. Eliška Racková vám představí pivovaru nejen z hlediska architektury, ale i jeho fungování v době, kdy zde sládkoval otec Bedřicha Smetany.
S výjimkou interaktivního programu Litomyšl na dlani, který je určený druhému stupni základní školy a školám středním, bude chrám Nalezení sv. Kříže v pondělí především ve znamení polystyrenu. U příležitosti výstavy Uroboros polystyren zde proběhne workshop, ale i přednáška s diskusí. Co víme o polystyrenu? Jde o pomocníka nebo ekologickou a vizuální hrozbu? Jak funguje zateplení a lze se vyhnout nenávratné ztrátě fasádních prvků? Odpovídat i na tyto dotazy budou RNDr. Zbyněk Pientka, CSc. z Makromolekulárního ústavu AV ČR a Ing. arch. Jiří Vítek.

Do přípravy programu 7. ročníku ArchiMyšle se zapojila řada organizací. Poděkování patří příspěvkovým organizacím Zámecké návrší, Smetanův dům, Regionálnímu muzeu v Litomyšli i Evropskému školicímu centru a samozřejmě zámku Litomyšl. I tato akce je ukázkou toho, že díky spolupráci litomyšlských subjektů mohou vzniknout zajímavé projekty, které mají potenciál přilákat do našeho města nové návštěvníky. Aktuality z příprav oslavy Světového dne architektury můžete sledovat také na facebooku ArchiMyšle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…